Shenouda

Papa Benedikt XVI. izrazio je sućut u povodu smrti koptskog patrijarha pape Shenouda III. Benedikt XVI. obaviješten je o njegovoj smrti i moli za pokojnika, navodi se u priopćenju iz Vatikana od subote navečer, 17. ožujka. Katolička Crkva sjedinjena je u molitvi i tuzi s koptskim kršćanima, napisao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi. Ostaje nezaboravan susret Shenoude III. s papom Ivanom Pavlom II. 2000. godine, kao veliki trenutak ekumenskog dijaloga.

Koptski papa Shenouda III. umro je u subotu, 17. ožujka, u dobi od 88 godina, kako je u večernjim satima istoga dana izvijestila egipatska televizija. “Papa Aleksandrije i patrijarh stolice sv. Marka”, kako glasi njegova službena titula, od 1971. bio je na čelu jedne od najstarijih i najvažnijih kršćanskih Crkvi, koja u svijetu broji oko 12 milijuna vjernika. Prema tradiciji bio je 117. nasljednik sv. Marka evanđelista.

Shenouda III. rođen je 3. kolovoza 1923. kao Nasir Gayid Rafail, u Abnoubu, u gornjoegipatskoj pokrajini Assiut. Nakon studija teologije, povijesti i arheologije, 1954. ušao je u samostan. Tadašnji koptski papa Kiril VI. imenovao ga je svojim osobnim tajnikom. Godine 1962. zaređen je za biskupa, a 31. listopada 1971. izabran je za vrhovnog poglavara Koptske Crkve, uzevši naslov Shenouda III.

Tijekom svoga dugogodišnjeg vođenja Crkve zauzimao se za obnovu pastoralnog djelovanja, kako u Egiptu, tako i među 2 milijuna po svijetu raseljenih vjernika, te za Pokret nedjeljnog vjeronauka, zahvaljujući kojemu su rođena mnoga duhovna zvanja, bilo svećenička, bilo redovnička.
Papa Shenouda III. zalagao se i za ekumenski dijalog između Crkvi te za mir i međureligijski dijalog s muslimanima, za što je dobio brojne svjetske nagrade.

Prema egipatskim medijima, očekuje se da će na misi zadušnici u Kairu sudjelovati deseci tisuća vjernika. Obrede pokopa vodit će biskup Pachomius, koji je privremeno preuzeo papine dužnosti.

Pokojnikovo tijelo izloženo je u katedrali Abbasiya u Kairu, gdje se tisuće vjernika okupljaju na molitvu, a u prvostolnici ostaje, prema izvješćima medija, do utorka, kako bi se vjernici mogli oprostiti od pokojnika. Na vlastiti zahtjev Shenouda III. bit će potom prevezen i pokopan u pustinjskom samostanu sv. Bishoy u Wadi Natrunu, na sjeveru Egipta. Vlada je koptima zaposlenima u državnim ustanovama dala tri dana izvanrednog dopusta, kako bi mogli sudjelovati na ispraćaju svoga vrhovnog poglavara.

Izraze sućuti Koptskoj Crkvi, uz brojne crkvene velikodostojnike, 18. ožujka uputio je i američki predsjednik Barack Obama. Patrijarh je bio “zagovornik tolerancije i vjerskog dijaloga” te se zauzimao za “zaštitu mira i suradnje”, kaže se u priopćenju iz Bijele kuće.(ika/bitno.net)