Umro poglavar Koptske pravoslavne crkve papa Shenouda III.

Koptski papa Shenouda III. umro je u subotu, 17. ožujka, u dobi od 88 godina, kako je u večernjim satima istoga dana izvijestila egipatska televizija.

Shenouda

Papa Benedikt XVI. izrazio je sućut u povodu smrti koptskog patrijarha pape Shenouda III. Benedikt XVI. obaviješten je o njegovoj smrti i moli za pokojnika, navodi se u priopćenju iz Vatikana od subote navečer, 17. ožujka. Katolička Crkva sjedinjena je u molitvi i tuzi s koptskim kršćanima, napisao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi. Ostaje nezaboravan susret Shenoude III. s papom Ivanom Pavlom II. 2000. godine, kao veliki trenutak ekumenskog dijaloga.

Koptski papa Shenouda III. umro je u subotu, 17. ožujka, u dobi od 88 godina, kako je u večernjim satima istoga dana izvijestila egipatska televizija. “Papa Aleksandrije i patrijarh stolice sv. Marka”, kako glasi njegova službena titula, od 1971. bio je na čelu jedne od najstarijih i najvažnijih kršćanskih Crkvi, koja u svijetu broji oko 12 milijuna vjernika. Prema tradiciji bio je 117. nasljednik sv. Marka evanđelista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shenouda III. rođen je 3. kolovoza 1923. kao Nasir Gayid Rafail, u Abnoubu, u gornjoegipatskoj pokrajini Assiut. Nakon studija teologije, povijesti i arheologije, 1954. ušao je u samostan. Tadašnji koptski papa Kiril VI. imenovao ga je svojim osobnim tajnikom. Godine 1962. zaređen je za biskupa, a 31. listopada 1971. izabran je za vrhovnog poglavara Koptske Crkve, uzevši naslov Shenouda III.

Tijekom svoga dugogodišnjeg vođenja Crkve zauzimao se za obnovu pastoralnog djelovanja, kako u Egiptu, tako i među 2 milijuna po svijetu raseljenih vjernika, te za Pokret nedjeljnog vjeronauka, zahvaljujući kojemu su rođena mnoga duhovna zvanja, bilo svećenička, bilo redovnička.
Papa Shenouda III. zalagao se i za ekumenski dijalog između Crkvi te za mir i međureligijski dijalog s muslimanima, za što je dobio brojne svjetske nagrade.

Prema egipatskim medijima, očekuje se da će na misi zadušnici u Kairu sudjelovati deseci tisuća vjernika. Obrede pokopa vodit će biskup Pachomius, koji je privremeno preuzeo papine dužnosti.

Pokojnikovo tijelo izloženo je u katedrali Abbasiya u Kairu, gdje se tisuće vjernika okupljaju na molitvu, a u prvostolnici ostaje, prema izvješćima medija, do utorka, kako bi se vjernici mogli oprostiti od pokojnika. Na vlastiti zahtjev Shenouda III. bit će potom prevezen i pokopan u pustinjskom samostanu sv. Bishoy u Wadi Natrunu, na sjeveru Egipta. Vlada je koptima zaposlenima u državnim ustanovama dala tri dana izvanrednog dopusta, kako bi mogli sudjelovati na ispraćaju svoga vrhovnog poglavara.

Izraze sućuti Koptskoj Crkvi, uz brojne crkvene velikodostojnike, 18. ožujka uputio je i američki predsjednik Barack Obama. Patrijarh je bio “zagovornik tolerancije i vjerskog dijaloga” te se zauzimao za “zaštitu mira i suradnje”, kaže se u priopćenju iz Bijele kuće.(ika/bitno.net)


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 19. ožujka 2012.

Možda vam se svidi