Sestra Nirmala Joshi, nasljednica bl. Majke Terezije na mjestu poglavarice Misionarki ljubavi, preminula je u dobi od 81 godine, objavio je nadbiskup Kolkate Thomas D’Souza.

– Svi Indijci, osobito Kolkatska nadbiskupija, ožalošćeni su odlaskom toliko nam bliske sestre Nirmale Joshi. Bila je jednostavna, ponizna i žarila je snažnim duhom vjere. Njezin uzoran život bio je nadahnuće mladim generacijama u Kongregaciji i ljudima diljem svijeta – izjavio je u razgovoru za CNA o. Dominic Gomes, generalni vikar Nadbiskupije.

Nadbiskup Thomas D’Souza također je izrazio veliko žaljenje i tugu zbog smrti sestre koja „nikada nije govorila o sebi“, te uvijek tražila načine kako pomoći siromašnima.

– Bila je snažno povezana s Isusom i pravi apostol mira sve do kraja – kazao je nadbiskup D’Souza.

Sestra Nirmala rodila se 1934. godine u indijskom gradu Ranchiju u hinduističkoj obitelji. Roditelji su joj dali ime Kusum (cvijet), a bila je najstarija od njihovih desetero djece (8 kćeri i dva sina). Nadahnuta životom bl. Majke Terezije, najprije je postala kršćankom, a potom je pristupila Misionarkama ljubavi uzevši ime Nirmala (čistoća, skr.). Završila je studij političkih znanosti i prava, a 1976.  godine postala je poglavaricom kontemplativnog ogranka Kongregacije. Za vrhovnu poglavaricu izabrana je nakon smrti Majke Terezije 1997. godine i odmah je pokrenut postupak njezine beatifikacije. Službu poglavarice zbog bolesti je napustila 2009., a naslijedila ju je aktualna poglavarica sestra Mary Prema Pierick.

Indijska vlada dodijelila joj je najviše civilno odličje „Padma Vibhushan“ zbog njezina zalaganja za mir, te služenja siromašnima.

Veliko poštovanje prema sestri Nirmali odali su svi važniji indijski političari, a premijer Narendra Modi na Twitteru je napisao: “Život sestre Nirmale bio je posvećen službi, brizi za siromašne i neprivilegirane. Ožalošćen sam zbog njezine smrti. Počivala u miru”.

M.V.|Bitno.net