Kako bi izbjegla „diskriminiranje učenika drugih religija“, talijanska katolička škola u Monzi odlučila je ukinuti proslavu božićne svete mise. Odluka ravnatelja donesena je u dogovoru sa župnikom i koordinatorom za škole na području župe don Marcom Onetom koji je ovaj prijedlog prihvatio i prošle godine.

Novinarima talijanskog lista Corriere della Serra don Marco je pojasnio razloge spomenute odluke.

– Ovdje nije riječ o odbacivanju našeg identiteta, budući da ćemo s učenicima održati zajedničku molitvu. Misa, odnosno sakramenat euharistije, za nekoga može biti presnažan obredni čin i to ne samo za onoga koji ispovijeda drugu vjeru, već i za onoga koji ne odlazi često u crkvu – pojasnio je župnik Oneta.

Većina nastavnika odluku je nazvala „korakom unatrag glede katoličkog identiteta škole“, podsjećajući kako će se u drugim školama istog okruga božićna misa slaviti i ove, kao i prošlih godina.

Vjerojatno je kako pravi razlozi odustajanja od božićne mise leže u strahu od nove tužbe zbog diskriminacije, budući da se početkom rujna škola našla pod velikim pritiskom nakon što je 16-godišnji učenik rumunjskog porijekla navodno udaljen iz razreda i poslan na individualnu nastavu zbog svoje homoseksualne orijentacije koju je javno obznanio objavom fotografije na Facebooku. Ravnatelj škole tada je pojasnio kako je takvu odluku donio zbog „pornografskog karaktera sporne fotografije“, a „kako bi izbjegao neporazume u razredu“. Slučaj je očekivano izazvao oštre reakcije jednog dijela talijanske javnosti, a predsjednik talijanske gay udruge Arcigay zahtijevao je od Ministarstva obrazovanja „oštru reakciju“.

Izbjegavanje nove tužbe očito je važnije od proslave božićne svete mise.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net