Papa Franjo bio je zabrinut zbog mogućih nesporazuma i pogrešnog tumačenja nekih dijelova njegova interviewa kojeg je prošli mjesec dao La Repubblici, tvrdi ugledni vatikanski komentator i analitičar Antonio Socci.

Socci, koji piše za Libero, nedavno je ustvrdio kako je nakon objave razgovora papa Franjo bio duboko svjestan mogućih pogrešnih intepretacija neikh njegovih riječi, posebice onog dijela u kojem govori o savjesti. Podsjetimo, u razgovoru s lijevim talijanskiom novinarom Eugenijem Scalfarijem kojeg ovaj nije snimao nego ga je kasnije napravio dijelom prema sjećanju, dijelom prema bilješkam, Papa je prenesen da je rekao, govoreći o savjesti, da “svatko ima svoju ideju Dobra i Zla, i treba odabrati slijediti Dobro i boriti se protiv Zla, kako ih čovjek shvaća. To bi bilo dovoljno da se svijet učini boljim.”

Upravo ova izjava nije baš najbolje sjela mnogima i bila je kritizirana kao relativiziranje kršćanske Istine. Socci sada tvrdi da je Papa znao da bi ga mogli pogrešno razumijeti Scalfarijeva načina vođena razgovora te je zato glasnogovorniku Svete stolice o. Federicu Lombardiju rekao da prilikom preznetacije razgovora naglasi “da tekst interviewa nije autoriziran i da ga je Scalfari zapisao nakon neformalnog razgovora, te da sve to nije dio njegova učiteljstva”.

Socci je napisao i kako je unatoč Papinom nezadovoljstvu s razgovorom L’Osservatore Romano u svom izdanju od 2. listopada prenio cijeli interview, što je papa Franjo prigovorio glavnom uredniku Gianu Mariji Vianu kojeg je susreo nekoliko dana kasnije tijekom posjeta Asizu.

Talijanski vatikanist u nedavnoj je izjavi za američku Catholic News Agency rekao kako je teško povjerovati da je Papa doista rekao to što Scalfari tvrdi.

“Zar doista mislite da bi Papa izjavio da svatko može imati svoju ideju dobra i zla i time učinio vjeru u kršćanskog Boga besmislicom?”, rekao je novinar i dodao kako svi Papini istupi jasno govore da on vjerno slijedi nauk Crkve.

Jakov Ivić