Foto: Shutterstock.com

Podsjećajući kako se osobno susreo sa žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane svećenika, Papa je istaknuo kako je to iskustvo učvrstilo u uvjerenju da se mora poduzeti sve kako bi se oslobodilo Crkvu od pošasti seksualnog zlostavljanja maloljetnika i otvorilo putove pomirenja i ozdravljenja za one koji su bili zlostavljani.

Papa u pismu nadalje ističe kako to Povjerenstvo može biti novo, važno i učinkovito sredstvo koje će pomagati Papi i potaknuti i unaprijediti zauzimanje čitave Crkve na svim razinama: biskupskih konferencija, biskupija, ustanova posvećenog života i družbi apostolskog života i drugim razinama, sa ciljem da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se osigurala zaštita maloljetnika i ranjivih odraslih osoba, te da se odgovori na njihove potrebe za pravednošću i milosrđem.

Obitelji, piše Papa, moraju znati da se Crkva neštedimice trudi zaštititi njihovu djecu. One također trebaju znati da imaju pravo obratiti se Crkvi s punim povjerenjem, jer je ona siguran dom. Prema tome, prioritet se ne smije dati bilo kojoj drugoj vrsti interesa, bez obzira na njegov karakter, poput želje da se izbjegne sablazan, jer apsolutno nema mjesta u službi za one koji zlostavljaju maloljetnike.
Mora se učiniti sve da se uredbe sadržane u okružnici Kongregacije za nauk vjere od 3. svibnja 2011. u potpunosti provedu. Taj dokument predstavlja pomoć biskupskim konferencijama u izradi smjernica za postupanje u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane klerika. Isto tako je važno da biskupske konferencije utvrde praktične načine za povremeno preispitivanje spomenuti uredbi norme i provjeri njihovu provedbu, piše Papa.

Zadaća je dijecezanskog biskupa i viših redovničkih poglavara utvrditi je li u župama i drugim crkvenim institucijama zajamčena sigurnost maloljetnika i ranjivih odraslih osoba. Kao izraz dužnosti Crkve da iskaže Isusovu samilost prema onima koji su pretrpjeli spolna zlostavljanja i prema njihovim obiteljima, biskupije, ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života su pozvane osmisliti programe za pastoralnu pomoć koji će uključivati odredbe za psihološku pomoć i duhovnu skrb. Pastiri i voditelji redovničkih zajednica trebaju biti raspoloživi za susret sa žrtvama i njihovim najmilijima: takvi susreti su dragocjene prigode da se sasluša i zatraži oprost od onih koji su mnogo propatili. Papa zato traži blisku i potpunu suradnju s Povjerenstvom za zaštitu maloljetnika. Rad koji sam im povjerio uključuje pružanje pomoći vama i vašim konferencijama kroz razmjenu najboljih praksi i kroz programe odgoja, osposobljavanja i naobrazbe vezano uz odgovor koji treba dati na seksualna zlostavljanja, kaže na kraju Papa.

Ekskluzivan razgovor s njemačkim isusovcem Hansom Zollnerom, jednim od glavnih ljudi Papina povjerenstva pročitajte OVDJEqqqq.

IKA| Bitno.net