John

John McAreavey i njegova supruga Michaela bili su samo 12 dana u braku prije nego što je ona okrutno ubijena na njihovu medenom mjesecu na Mauricijusu. Irac iz Sjeverne Irske danas kaže da će tih “dvanaest prekrasnih dana zauvijek čuvati u svom srcu”.

“Zahvaljujem Bogu na prekrasnom iskustvu braka, zahvaljujem mu što sam imao prigodu to doživjeti”, rekao je John, čovjek koji ponavlja kako bi bez svoje katoličke vjere u ovoj tragediji “završio tko zna kako”.

“Pitaju me da li me je ubojstvo moje žene natjeralo da preispitam svoju vjeru. Upravo suprotno. Vjera mi je dala veliku utjehu. Zahvaljujem Bogu na njoj”, objasnio je McAreavey.

Tragična priča njega i njegove supruge prošle je godine šokirala javnost u Sjevernoj Irskoj. John je amaterski igrač irskog nogometa, nacionalnog sporta koji kombinira nogomet s elementima ragbija, a njegova supruga, koja je radila kao vjeroučiteljica, bila je kćerka jednog od najpoznatijih sportskih dužnosnika u zemlji Mickeyja Hartea, direktora kluba “Tyrone GAA”. Njihova ljubav i brak bili su pomalo bajkoviti, s velikim vjenčanjem u siječnju 2011. koje su pratili nacionalni mediji.

Medeni mjesec odlučili su provesti na Mauricijusu. Jedne večeri, nakon objeda u hotelskom restoranu, Michaela je rekla suprugu kako ide natrag u sobu po čokoladicu koju želi pojesti uz kavu i kako se odmah vraća. Kada je prošlo neko vrijeme, zabrinuti John popeo se u sobu i našao svoju ženu mrtvu u kadi. Bila je zadavljena. Imala je 28 godina.

Njezin pogreb bio je tjedan dana kasnije u gradu Ballymacilroyu, u istoj crkvi svetog Malahije gdje se mladi par vjenčao. Pogreb je okupio političare i ljude s obje strane podijeljene sjevernoirske zajednice i barem na kratko ujedinio katolike i protestante. Michaela je bila poznato lice u javnosti, jer je pratila oca na svim važnijim sportskim događanjima, a kao vjeroučiteljica bila je angažirana u borbi protiv alkoholizma među mladima Sjeverne Irske.

John_MichaelaUskoro je policija Mauricijusa uhvatila dvojicu djelatnika hotela i optužila ih za ubojstvo Michaele McAreavey. Suđenje je trajalo jako dugo, a okončano je prošlog srpnja kada su oba optuženika oslobođeni krivnje. Policija na otoku u međuvremenu je pokrenula novu istragu, ali činjenica da je ubojica Michaele i dalje na slobodi sigurno predstavlja dodatnu bol Johnu i njegovoj obitelji. Biskup Dromorea John McAreavey, ujak nogometaša, nedavno je objavio kako će se zbog velike obiteljske tragedije privremeno povući sa svoje dužnosti i uzeti šabatski dopust i posjetiti Svetu Zemlju, te tamošnji boravak posvetiti molitvi i duhovnoj obnovi.

U kolovozu se u javnosti pojavio DVD u izdanju nadbiskupije Armagha pod imenom “Poziv za svakoga”. Na tom DVD-u nogometaš John McAreavey ispričao je svoj put u duhovnoj borbi s tragedijom koja ga je snašla i objasnio svoje razloge zašto je odlučio osnovati katoličku fundaciju koja će nositi ime njegove supruge i biti posvećena pomoći mladima u “stvaranju ispunjenog života koji će se temeljiti na vjeri”.

“Moja žena imala je nepokolebljivu vjeru. Želim preko te fundacije pomoći da vrijednosti koje su postojale u njezinu životu budu prenesene mladima i pomognu im voditi ispunjen i sretan život”, rekao je John.

Irac je ispričao i kako mu je njegova vjera pomogla:

“Odlazio sam na tiha mjesta, posjećivao Michaelin grob ili išao u crkvu. Sjedio sam tamo i pokušavao pronaći smisao u svemu što se dogodilo. Ponekad, Bog mi je davao znakove i naučio sam prepoznavati njihovu vrijednost. Znam da su mi Bog i Michaela poručivali ’S tobom smo, nastavi, mi ćemo ti pomoći da prođeš kroz sve ovo’”, ispričao je McAreavey.

Jedna od scena sa DVD-a prikazala je Johna kako posjećuje grob svoje žene.

Klikni like i prati nas na Facebooku:

“I dalje sam u procesu žalovanja, znam da će to biti dug put. Jako mi nedostaje. Ali pokušavam prihvatiti da je nazočna na drugačiji način. Naš odnos se promijenio, ali i dalje je sa mnom. Nitko mi to ne može oduzeti. Ljudi me doživljavaju kao samca, ali ja osjećam da sam i dalje oženjen s Michaelom”, objasnio je Irac.

Nadbiskupija Armahga objasnila je kako je objavila DVD da bi pokazala kako i laici, a ne samo kler, mogu imati svoj poziv na služenje Crkvi.

“Fundacija Michaela” nedavno je organizirala dobrotvornu utakmicu irskog nogometa s koje je cjelokupan prihod išao na organiziranje njezinih aktivnosti. Utakmicu je posjetilo više od 20.000 ljudi, a fundacija i njezin predsjednik ima brojne planove u evangelizaciji mladih.

Goran Andrijanić | Bitno.net