Jučer se u crkvi sv. Josipa na zadarskoj Plovaniji dogodio ružan incident u kojem su dvojica mladića fizički nasrnula na župnika don Martina Jadreška i lakše ga ozlijedila.

Prema priopćenju Zadarske nadbiskupije, mladići su u crkvu ušli u 7:45 te se izrugivali i neprimjereno ponašali, prolijevajući nepoznatu tekućinu, koja je najvjerojatnije bila pivo.

Nakon što su vjernici obavijestili don Martina o incidentu, on je dvojicu mladića zatekao u dvorištu crkve, te ih fotografirao. Dvojac je zatim nasrnuo na don Martina nanijevši mu lakše ozljede, a u pomoć mu je priskočio susjed koji je vidio napad.

Župnik je nakon incidenta izjavio kako je u proteklom vremenu već dva puta policiji prijavljivao nepoznate počinitelje koji su po zidovima crkve ispisivali neprimjerene grafite.

Uvjeren je da napad na njega nije izvršen iz koristoljublja nego iz mržnje prema Crkvi i nesnošljivosti prema vjeri, a u prilog tome ide i činjenica da na fotografijama koje je objavio na društvenim mrežama jedan od napadača, kojeg su mještani vrlo brzo identificirali, na sebi ima sotonistička obilježja.

Policija je još istoga dana privela dvojicu osumnjičenika za izvršenje ovoga djela te su potvrdili kako su na obradi, ali nisu dali detaljnije informacije.

Vjernici župe svetog Josipa najavili su da će ako treba dežurati ispred crkve 24 sata dnevno kako se ovakvi događaji ne bi više ponavljali.

Ako se prisjetimo nemilog događaja iz 2011. kada su članovi tajne sotonističke sekte iščupali 72 križa na zadarskom gradskom groblju, može se reći da mještani razloga za zabrinutost imaju.

Tom je prigodom mons. Milivoj Bolobanić, poznati zadarski egzorcist, za Slobodnu Dalmaciju incident komentirao riječima: „Mislim da se radi o mržnji prema kršćanskim svetinjama, a križ je i za katolike i pravoslavce simbol vjere i Isusa Krista koji je izdahnuo na križu. Kad netko to obeščasti, pretpostavlja se da je motiv mržnja. Vjerojatno je riječ o sotonistima.“

Ivo Džeba | Bitno.net