Predsjednici biskupskih konferencija jugoistočne Europe okupili su se 5. ožujka u Strasbourgu na njihovu 12. susretu, organiziranom na poticaj Vijeća europskih biskupskih konferencija i Stalne misije Svete Stolice pri Vijeću Europe.

Strasbourg

U okviru susreta bit će slavljena Misa za Europu, u srijedu, 7. ožujka, u katedrali u Strasbourgu.

Svjesni smo da je vrlo važno da kršćani budu nazočni tamo gdje se donose odluke na europskoj razini – istaknuo je msgr. Aldo Giordano, stalni promatrač Svete Stolice pri Vijeću Europe, osvrćući se u razgovoru za Radio Vatikan na sām susret i njegove ciljeve. Stoga je svrha susreta – dodao je – bolje upoznati europske ustanove, pokazati im naše zanimanje i našu nazočnost, te steći nove spoznaje koje ćemo potom prenositi narodima i zajednicama, kako bi laici postali protagonisti ove europske građevine.

Istaknuvši krizu samoga europskog identiteta, msgr. je Giordano napomenuo da je u tom smislu prinos Crkve vrlo važan jer – kako je rekao – vidimo da Europa osim gospodarskoga i političkog identiteta, ima i kulturni identitet, u kojemu je dimenzija kršćanstva odlučujuća. U srcu je kršćanstva zacijelo i dimenzija solidarnosti, poštovanja drugoga, ljubavi prema drugomu… Osim toga, – rekao je msgr. Giordano – još je jedan prinos kršćanstva činjenica da uvodi novost ljubavi u društvu. Ljubav, naravno, ne postoji bez pravednosti, ali ljubav ide dalje od pravednosti; ona uvodi dimenziju besplatnosti, uvodi i dimenziju praštanja i darivanja, koji su u ovom povijesnom trenutku vidici goleme vjerodostojnosti.

Govoreći potom o obitelji koja postaje sve krhkija stvarnost, msgr. Giordano je istaknuo da je glavna zadaća, prije svega, ponovno odrediti što je obitelj, odnosno vratiti sadržaj riječi „obitelj“. Vidimo obitelj u stvarnosti, u prirodi, onako kako ju Bog vidi u odnosu između muškarca i žene, u odnosu koji je otvoren životu. Međutim, u tu se riječ danas stavljaju pojmovi koji su protivni tomu. Danas i pojmovi poput „otac“, „majka“, „suprug“, „supruga“, ili čak „muškarac“, „žena“, nailaze na teškoće; to su riječi koje gotovo gube svoj sadržaj, i idu prema neodređenosti. Postoji neka vrsta udaljavanja od stvarnosti koja dotiče brojne vidike sadašnje europske kulture – primijetio je msgr. Giordano te istaknuo da je stoga želja zauzeti se kako bismo se vratili stvarnosti, a za nas je vjernike to stvarnost koju Bog želi za obitelj.

Na novinarovu primjedbu da je jedna od temā na susretu vjerska sloboda, koja je u opasnosti i na Zapadu, msgr. Giordano je napomenuo da s jedne strane, što se tiče religije općenito, primjećuje novo zanimanje. Međunarodne su ustanove svjesne da je religija vrlo važna za narode, za kulture, te da je stoga ona bitno uporište. S druge pak strane imamo još mnogo toga učiniti; prije svega postići slobodu bogoštovlja, slobodu unutarnje organizacije, slobodu ispovijedanja i poučavanja vlastite vjere, i s druge strane imamo biti nazočni u javnosti – rekao je msgr. Giordano te naveo riječi Svetoga Oca, koji često ponavlja da Bog ima pravo biti na javnom prostoru. Ako uklonimo Boga, doista smo uklonili temelj suživota za mir i solidarnost. Na tom području imamo riješiti mnogo pitanja, primjerice nazočnost vjerskih simbola na javnim mjestima, ili pak pitanje priziva savjesti.

Msgr. Giordano je potom spomenuo i vrlo važnu temu bioetike, a u tom kontekstu i pitanje početka života, teme povezane s rođenjem, razvojem, s medicinskim svijetom, ili pak sa završetkom života; sve su to uistinu vrlo aktualne teme. Mislim da se i tu glavno pitanje odnosi na viđenje samoga čovjeka; tu je u igri budućnost same ljudske osobe – istaknuo je msgr. Giordano a potom se osvrnuo na izazov ekumenskoga dijaloga pred kojim se nalaze zemlje jugoistočne Europe, te izrazio nadu da će spomenuti susret biti prigoda kako bi Crkve iz cijele Europe više slušale glas tih Crkvi. Posjećujući te zemlje često sam vidio veliku životnost kršćanskoga života, koja mi se čini doista za primjer, budući da se odvija u teškim prilikama.

Podsjetivši na kraju da će u srijedu, 7. ožujka, biti slavljena Sveta Misa za Europu, msgr. Giordano je napomenuo da je ona organizirana u svijesti, kako kaže Papa u enciklici ‘Caritas in veritate’, da je miroljubiv, solidaran i pravedan život među narodima dar koji imamo primiti i zazivati. Dajmo stoga znak molitve kako bismo istaknuli da Europa ima otvoriti svoje ruke kako bi primila dar koji joj Bog želi dati. Bog nije nikada napustio Europu; ako smo mi napustili Boga, to je naš problem. Ali, Bog je dao život za tu Europu, stoga i ta Misa ima pomoći da postanemo svjesni toga te da proživimo događaj na kojemu ćemo zazvati Boga – rekao je msgr. Giordano.(rv/bitno.net)