Pater Jacques Murad, prior samostana Mar Elian, nedaleko od Homsa u Siriji, otet je pod prijetnjom oružja. Kako su za agenciju Fides rekli neki lokalni izvori, svećenika su u ponedjeljak odvela dva otmičara, dok drugi izvori kažu da je otet jučer, u četvrtak, 21. svibnja. Vijest o otmici danas je potvrdila siro-katolička nadbiskupija Homs, koja je pozvala sve vjernike da zazovu Gospodina u molitvi, za oslobođenje patra Jacquesa te da se može vratiti svojemu životu molitve, služenja braći i svim Sirijcima. Prema nekim lokalnim izvorima, zajedno s patrom Jacquesom otmičari su odveli i đakona Boutrosa Hannu. Međutim, tu vijest nadbiskupija nije potvrdila.

Prema prvoj rekonstrukciji događaja, otmicu su izvršile dvije naoružane osobe pristigle do samostana na motoru, te pod prijetnjom oružja primorale patra Jacquesa da uđe u svoj automobil i ode u nepoznatom smjeru. Lokalni izvori, koje je kontaktirala agencija Fides, pretpostavljaju da se iza otmice nalaze skupine salafita, nazočnih na tom području, koji se osjećaju ojačani nakon nedavnih uspjeha na sirijskom teritoriju džihadistâ al-Nusre i samozvane Islamske države.

Pater Jacques Murad je prior samostana Mar Elian i župnik zajednice u Qauyataynu, 60 kilometara istočno od Homsa. Njegov je samostan filijala samostana Deir Mar Musa al-Habashi, koji je utemeljio talijanski isusovac pater Paolo Dall’Oglio, koji je također otet, 29. srpnja 2013. godine, u Raqqi, sirijskom gradu koji je već godinama pod nadzorom džihadista samozvane Islamske države.

U godinama sukoba, grad Qauyatayn više su puta osvajali militanti, Assadovi protivnici, i više je puta bio bombardiran. Upravo je pater Jacques, zajedno s jednim odvjetnikom, sunitom, posredovao te je to gradsko središte s 35.000 stanovnika za vrijeme dugih razdoblja oružanih sukoba bilo pošteđeno.

RV | Bitno.net