Preživjeli pripadnici islamističke terorističke ćelije za koje se vjeruje da su odgovorni za ubojstvo francuskog svećenika Jacquesa Hamela prije pet godina, izvedeni su pred sud u ponedjeljak 14. veljače u Parizu.

Vlč. Hamel je, kako podsjeća Aleteia, ubijen usred talačke situacije u crkvi u blizini Rouena, na sjeveru Francuske, tijekom jutarnje mise. Dvojicu napadača policija je ustrijelila na mjestu događaja, ali muškarac za kojeg se vjeruje da je „poticatelj“ za napad i trojica suučesnika ovog su tjedna pred sudom u Parizu.

Međutim, smatra se da je „poticatelj“ ubijen u koalicijskom napadu u Iraku, no budući da njegova smrt nije službeno potvrđena, sudi mu se „u odsutnosti“.

Ostala trojica pojavila su se na Porotnom sudu u Parizu. Suočeni su s optužbama za pripadnost terorističkoj organizaciji, što su negirali, objavila je njemačka novinska agencija DW. Njihovi odvjetnici opisali su ih kao „žrtvene jarce“.

Vlč. Hamel, tada 86-godišnjak, bio je pomoćnik župnika u Saint-Étienne-du-Rouvrayu, radničkom predgrađu Rouena. Kao svećenik služio je 58 godina i odlučio je nastaviti svoju službu čak i nakon umirovljenja 2005.

Dana 26. srpnja 2016., dva muškarca su ušla u crkvu neposredno nakon završetka pričesti, vičući „Allahu Akbar!“ Grupa Islamska država rekla je da su njih dvojica bili njeni vojnici i da je napad bio odmazda za francuske napade na džihadiste u Siriji i Iraku.

Nadbiskup Rouena mons. Dominique Lebrun rekao je kako se nada da će suđenje rasvijetliti napad džihadista u njegovoj biskupiji.

Očekuje se kako će jedan od talaca u crkvi, 92-godišnji Guy Coponet, nazočiti barem dijelu ovotjednog suđenja „da bi shvatio kako su ti mladići, jedva u adolescenciji, mogli počiniti takve užase“, rekao je njegov odvjetnik novinskoj agenciji AFP .

Tužitelji su istaknuli da su trojica, koji su ovog tjedna izvedena pred sud, znali za plan napadača.