Kako je prenijela AsiaNews, jedan od preživjelih mještana iz sela Singati rekao je da je prvi potres, 25. travnja, srušio polovicu kuća u naselju.

Međutim, drugi potres, 12. svibnja, sve je uništio. Iz ruševina je izvučeno 150 mrtvih, a selo zaudara po raspadajućim tijelima. „Nemamo čiste vode i prisiljeni smo piti iz izvora koji su onečišćeni truplima mrtvih životinja i ljudi“ – svjedoči mještanin, dodajući: Jedino nam neke humanitarne organizacije i kršćanske udruge pomažu i donose hitno potrebne zalihe i hranu.

Gotovo mjesec dana nakon prvoga potresa, stanje je daleko od normalnoga. Prema dostupnim informacijama, broj mrtvih je prerastao 8.500, a više je od 18.000 ranjenih. Prema izvještajima analitičara i samih preživjelih, Katolička Crkva, Caritas i mjesne kršćanske udruge jedine su koje pomažu udaljenim područjima, koja su i dalje odsječena od ostatka zemlje.

Istodobno, Hrvatski Caritas – odlukom svojega predsjednika mons. Josipa Mrzljaka – pokrenuo je danas nacionalnu akciju prikupljanja novčane pomoći za preživjele stradalnike u potresu u Nepalu.

Hrvatski se Caritas tako pridružuje žurnim humanitarnim naporima mreže Caritasa Internationalis, u koju su uključene 164 organizacije članice širom svijeta, da pomogne nužnom zbrinjavanju stanovnika Nepala koji su preživjeli traumatično iskustvo, pronalaženju preživjelih ispod ruševina, uspostavljanju privremena smještaja, osiguravanju temeljnih životnih potrepština: zaklona, vode, hrane, sanitarnih i higijenskih materijala, hrane, odjeće i obuće. U tu svrhu Hrvatski će Caritas stradalima u Nepalu uputiti putem Caritasove mreže iz svojega Interventnog fonda inicijalna sredstva u visini 20.000 eura.

Prema jutrošnjim informacijama ravnatelja Nepalskoga Caritasa Piusa Perumane, Caritas stradalnike snabdijeva nužnim namirnicama, šatorima i hranom, mnoštvo ljudi je na ulicama i nalaze se u prijekoj potrebi. “Ne znamo kakvo je stvarno stanje u mnogim krajevima jer su srušene mnoge velike zgrade. Temperature ovdje noću znatno padaju, a očekuje se i kiša, te je ljudima najpreče osigurati smještaj. Situacija je osobito traumatična za djecu, koja noću spavaju na otvorenom. Ljudima dijelimo svijeće i šibice jer nema električne energije”, upozorava Perumana.

Hrvatski Caritas poziva sve hrvatske građane da se uključe u akciju pomoći stradalima u potresu u Nepalu u mjeri u kojoj im je to moguće kako bismo solidarno i požrtvovno priskočili u pomoć ljudima pogođenima ovom dramatičnom prirodnom katastrofom.

Novčani prilozi za preživjele stradalnike u Nepalu mogu se uplatiti na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR0523400091100080340 – poziv na br. 10, odnosno on-line putem www.caritas.hr

Pomoći je moguće i pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 9010 (6,25kn po pozivu; PDV uključen).

Radio Vatikan | Bitno.net