Libanon

U Libanonu se pripremaju za apostolski pohod pape Benedikta XVI. od 14. do 16. rujna, kada će Sveti Otac predati apostolsku postsinodsku pobudnicu za Bliski istok. Osvrnuvši se na tijek priprema za doček Pape u razgovoru za Radio Vatikan, otac Marwan Tabet, koordinator Papina posjeta, rekao je da je već 80% pripreme obavljeno. U Libanonu s nestrpljenjem očekuju Svetog Oca da mu očituju svoje osjećaje, a veliko je zanimanje za to što će Papa reći. Ozračje je slavljeničko naročito među mladima – istaknuo je otac Tabet.

Na primjedbu kako je teško ostvariti jedinstvo mnogobrojnih katoličkih obreda u Libanonu, rekao je da postoji sklad između raznih katoličkih crkvi, a prijateljsko je ozračje također stvoreno između katoličkih, pravoslavnih i protestantskih zajednica. Više se ne razmišlja o razlikama o tome da smo svi u istoj lađi. Svi se pitaju hoće li kršćanstvo preživjeti na Bliskom istoku. Neke međunarodne snage i lobiji žele da kršćani nestanu na Bliskom istoku, ili da ih bude što manje. Papin je posjet poruka bliskoistočnim kršćanima da je Rim, odnosno Sveta Stolica, s njima, a međunarodnoj zajednici da bi odlazak kršćana okrnjio identitet Bliskog istoka. Crkva vodi dijalog i s islamskim vođama da i oni shvate kako kršćanski prinos ne šteti muslimanskoj vjeri – ustvrdio je otac Tabet.

Na upit kako će uskladiti razne obrede na slavljima koja će predvoditi Sveti Otac, rekao je da će sve biti savršeno. Na svetoj misi u Beirutu uz oltar će biti sedam zborova, a svaki će pjevati na svojem obredu. Odlučili smo složiti jedan zbor od maronita, melkita, armenskih katolika, sirijskih katolika i katolika latinskog obreda, tristo će osoba zajedno pjevati, a tomu se svi raduju. Sveta će misa biti na latinskom, a sve ostalo će biti mozaik istočnih obreda – istaknuo je otac Tabet dodajući da pripremaju susret Pape s mladima.

Oko dvadeset tisuća mladih susret će se s Papom, moliti s njim i slušati što će im on govoriti… Prije Papina dolaska započet ćemo niz molitava, iste će se molitve moliti u svim crkvama i župama na Bliskom istoku. Devet dana prije dolaska u svim će župama i kućama započeti molitvena devetnica, a devet će dana u svakoj kući gorjeti svijeća, cijeli će dakle Bliski istok biti u svjetlu – zaključio je otac Tabet. (rv/bitno.net)