Rukopis romana “U traganju za izgubljenim totemom” nastao je u rujnu 2016., a roman je objavljen nakon tri i pol godine, u travnju 2020., nakon što je vodstvo Udruge katoličkih izviđača “Jarmina” odlučilo jedan u nizu autorovih pokušaja kreativnih stvaranja urediti, dopuniti fotografijama, poslati u tisak i ukoričiti.

Roman je to prvijenac autora Mateja Delaša iz Jarmine kraj Vinkovaca, po struci nastavnika Hrvatskoga jezika, te prvi jarminački roman uopće i jedan od rijetkih koji obrađuju temu izviđaštva. Također, prvi je roman o katoličkome izviđaštvu u Hrvatskoj, o čemu se također može informirati na gornjoj poveznici jarminačke udruge, a i o početcima katoličkoga izviđaštva u Hrvatskoj prvom polovicom devedesetih godina prošloga stoljeća, baš u tome mjestu.

Naslovnicu izviđačkoga humorističnog romana ilustriralo je dvoje članova Udruge katoličkih izviđača “Jarmina”. Karla Culi članica je klana, uzrasta srednje škole odnosno voditelja, i imala je šesnaest godina u trenutku objavljivanja romana, a Roko Brodar bio je devetogodišnji poletarac. Roko je učenik Osnovne škole “Matija Gubec” iz Jarmine, a Karla je učenica Gimnazije Matije Antuna Reljkovića Vinkovci.

Roman je humorističan, izviđački, avanturistički, dječje detektivski i većim dijelom istinit. Dijelom je i filozofski, čime je pisac zadržao pravo na glavnoga lika koji je zaista tragač, na lika kakvog želi, lika koji o izviđaštvu ne zna, ali želi znati i napreže sve moždane vijuge kako bi Čitatelju i Čitateljici dočarao svoju svijest o traganju. Roman je stvoren na temelju tada vrlo svježega (iako sirovoga) dokumenta Udruge te je pisac uz to iskoristio svoje izviđačko iskustvo i poznavanje tadašnjih članova, u učionici i vani, kako bi taj roman imao uvjerljivu fabulu i zanimljivu priču, što god to zanimljivu značilo. Svi su likovi stvarni te pisac želi nastaviti Priču.

Na početku romana jedan sasvim neobičan, nevažan, nepoznat, neugledan, nejasan, neshvaćen, neuspio, neostvaren i neimenovan lik, iako nosi nadimak Tragač, pronalazi zanimljive škrabotine pomoću kojih, vjeruje, konačno može napisati svoju priču nakon svih višegodišnjih pokušaja. Čita dokument, razvija priču te Čitatelja i Čitateljicu želi uvesti u život zanimljive izviđačke družine…

Zarada pomoću donacija namijenjena je dobrotvornomu djelovanju Udruge katoličkih izviđača “Jarmina” ili popularno ukijevaca. Nabaviti ga možete javljanjem autoru, članovima Udruge putem društvenih mreža ili izdavaču privatnom porukom ili pozivom.