Upravo se to dogodilo 7. prosinca u Rustaviju, u Gruziji, gdje je biskup, msgr. Giuseppe Pasotto, apostolski administrator za Kavkaz, blagoslovio Sveta vrata podignuta jednostavno na jednom travnjaku. Na tom je prostoru još prije tri godine trebala biti izgrađena crkva, ali se to nije ostvarilo zbog toga što gradonačelnik, iz neshvatljivih razloga, nije dao autorizaciju.

Govoreći o značenju te svečanosti blagoslova sui generis, biskup Pasotto je napomenuo da je ideja o postavljanju vrata rođena u razgovoru sa svećenicima. Htjeli smo podignuti ta vrata na terenu na kojemu već godinama želimo izgraditi crkvu posvećenu upravo Božanskom milosrđu – kazao je te dodao da ju, unatoč svim dopuštenjima, ne uspijevaju izgraditi. Pravi je problem izgraditi tu crkvu. Ali, u međuvremenu, to je za nas i znak: Milosrđe uvijek zahtijeva strpljenje, traži da se katkada promijene programi, da budemo spremni prihvatiti budućnost koju ne očekujemo, ili pak drugačija stajališta…

To je bio prvi razlog zbog kojega smo htjeli postaviti vrata, – napomenuo je – a drugi je razlog želja da dademo znak građanskom svijetu, jer Milosrđe uvijek ide zajedno s pravednošću. Stoga je to također poziv za vlasti, za društvo – objasnio je biskup te se osvrnuo na svoje pismo vjernicima.

Zamislite da se svi nalazimo pred Vratima milosrđa, otvorimo ih i što nalazimo iza? Ništa! Nema zidova, jer Milosrđe nema zidova; nema krova, jer nam Milosrđe daje da vidimo nebo; ne nailazimo na sjedeća mjesta, jer Milosrđe od nas traži da se krećemo; nema prvih ili posljednjih mjesta, jer ćemo svi biti jednaki – napisao je biskup Pasotto te istaknuo da je taj prizor svima pomogao shvatiti Božje otajstvo. A iz toga se rodila i ideja o tom znaku, o Svetim vratima bez crkve.

RV | Bitno.net