Francuski pro-life aktivist Xavier Dor ušao je prošle godine u kliniku za pobačaj u Parizu kako bi razgovarao sa nekom od žena koje su se našle tamo i pokušao ih odgovoriti od abortusa. Prišao je jednoj, porazgovarao s njom, pokazao joj dječje čarapice koje nosi sa sobom kako bi na taj način djelovao na žene da promisle svoju odluku, poklonio joj medaljon s Marijom i rekao joj da će se moliti za nju. Epilog? Prije nekoliko dana francuski je sud presudio da mora platiti 2000 eura kazne jer je to što je napravio protumačeno kao “nasilje” i “moralni i pshiološki pritisak” nad tom ženom koja je bila katolkinja.

Dor će morati platiti još dodatnih 10.000 eura zato što je u dva navrata ušao u kliniku, koja je inače otvorena za javnost i ljudi mogu slobodno njom šetati, i razgovarao s osobljem i ženama koje su bile tamo, objašnjavajući im što je abortus i u što se upuštaju. Prvi put je razgovarao s direktorom klinike i izložio mu svoje katoličke poglede na abortus. Kada je došao idući dan, bio je izbačen naglavačke iz klinike. Ženu kojoj je dao medaljom Marije susreo je na ulazu u kliniku taj drugi dan, odmah nakon što su ga izbacili. Zato što je katolkinja, tvrdi sud, ona je taj medaljon i poruku o molitvi dožvijela kao “pritisak”.

Kazna izrečena Doru, koji inače ima 84 godine i poluslijep je, ali ne odustaje od svoje borbe protiv abortusa kojoj je posvetio veći dio života, jedna je od prvih izrečenih prema zakonu donesenom 2001. u Francuskoj koji zakonski kažnjava “opstrukciju abortusa”. Zakon ima razna tumačenja, ali i ovaj slučaj je pokazao da se svodi na slijedeće: onaj koji pokuša nekoj ženi koja je u promišljanju o tome želi li napraviti pobačaj izloži katoličko stajalište bit će kažnjen – sa novčanom kaznom koja može ići i do 30.000 eura ili sa zatvorom do dvije godine.

Dor je dobio veću novčanu kaznu nego što je tražilo tužiteljstvo i sada analitičari vide u tome signal da je socijalistička vlada Francoisa Hollandea spremna dodatno pojačati svoju potporu abortusu. Zagovaranje “prava na izbor”, dakle, u ovoj je zemlji otišlo korak dalje i više nije samo riječ o tome da Francuskinje taj izbor imaju, nego država treba “blokirati” sve one koji bi žene mogle natjerati da njihova odluka bude drugačija od odlaska u kliniku za pobačaje. Francuska je, poznato je, u velikoj gospodarskoj krizi, ali to nije spriječilo Hollandeovu vladu da pronađe proračunska sredstva kojima će ženama omogućiti besplatan abortus. Odluka je stupila na snagu, koje li trgične ironije, na ovogodišnji Uskrs.

Francuska minstrica za ravnopravnost žena Najat Vallaud-Belkacem nedavno je predložila kako bi zakon iz 2001. mogao biti korišten i u slučaju pro-life internetskih stranica. Ministrica tvrdi kako takvih stranica ima previše i kako one svojom “neznanstvenošću” zbunuju djevojke koje često informaciju o abortusima traže na internetu. Osim što je, dakle, predložila da oni koji izražavaju svoja stajališta protiv abortusa na internetu budu kažnjavani, ministrica je predložila i stvaranje vladine stranice koja će djevojke u dvojbama informirati “kako treba”, što će reći, omogućiti im abortus.

Ali, katolici u Francuskoj se ne predaju. Dor je poručio kako ga ova kazna neće spriječiti da organizira nove akcije protiv abortusa.

U Francuskoj država kažnjava kada pokušate odgovoriti žene od abortusa

Foto: Xavier Dor / lifesitenews.com

Jakov Ivić | Bitno.net