Misu u bazilici sv. Petra u Vatikanu na drugi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba predslavio je generalni vikar Rimske biskupije kardinal Angelo De Donatis, prenosi Vatican News.

Kardinal De Donatis je misu u prepunoj vatikanskoj bazilici predslavio po nalogu pape Franje koji je istoga dana krenuo na apostolsko putovanje u Kanadu.

Uvodeći u slavlje, kardinal rekao je da na taj dan zahvaljuju „Gospodinu koji nas poziva da budemo arhitekti revolucije nježnosti“, podsjetivši na srž Papine poruke „Rod donose i u starosti“ u kojoj je osobe treće životne dobi pozvao na novi duhovni protagonizam.

U homiliji je ukazao na pouke i plodove koje djedovi i bake ostavljaju unucima i cijeloj zajednici vjernika obogaćujući njihovu vjeru i nadu. Na početku je usmjerio misli k Papinoj poruci. Istaknuo je da je Sveti Otac želio dan starijih osoba, kako bi sa svojim obiteljima i Crkvom mogle osjetiti privrženosti i podršku sviju, sigurni da će, kako kaže Psalam 92, i u starosti donositi plodove: mudrost, vjeru i ljubav.

Osvrnuvši se na naviješteno čitanje o Abrahamu koji se moli za spas pravednika u Sodomi, kardinal je primijetio da i današnji starci gledajući „svijet u velikim poteškoćama, nastavljaju zagovarati i moliti od Boga mir, zdravlje, slogu, ne za sebe nego za djecu i unuke“. Dodao je da su mnogi od njih rođeni tijekom ili neposredno nakon rata te je zlo koje su vidjeli kao djeca bilo dovoljno da mnogi od njih žele samo mir i dobro. Stoga preuzimaju ulogu Abrahama koji moli Boga da spasi svijet.

„Dragi prijatelji, svojom željom za dobrom vi nas podsjećate da ondje gore kuca samo srce ovoga Boga. Očevo srce. To je srce Prijatelja i vi stariji ste često nas, djecu i unuke, učili da mu se molimo, da kucamo na njegova vrata, da ga nešto zaištemo“, nastavio je generalni vikar.

„Koliko ste se puta vi stariji našli kako hodate usred noći života, ali vođeni kompasom srca. I od kuće do kuće, od srca do srca, učili nas da je molitva kolanje kruha ljubavi u žilama svijeta […]. Vi ste nas, dragi bake i djedovi, naučili kucati na Božja vrata. Naučili ste nas da je, i kad su vrata zatvorena, iza njih prijatelj, Otac.“

Kardinal je potom naglasio sličnost između Božje ljubavi i ljubavi djedova i baka. Bog „uvijek nešto daje, čak i ako ga to nismo tražili“, kao što djedovi i bake besplatno darivaju svoje unuke.

Stoga je pozvao mlade da pokucaju na Božja vrata preko vrata svojih djedova i baka. „Ta vrata nisu daleko – to su vrata vaših rodnih kuća“, dodao je.

Posebice je potaknuo na posjet usamljenim starcima podsjetivši da je Papa rekao da je posjet starim osobama opisao kao „djelo milosrđa našeg vremena“.

Osvrnuvši se na naviješteno Evanđelje u kojem Isus učenike uči moliti Očenaš, kardinal De Donatis rekao je da si mnogu tu molitvu naučili upravo od svojih djedova i baka. „Ovo je molitva u kojoj se nikada ne kaže ja, u kojoj se nikada ne kaže moje, nego uvijek tvoje i naše. Isus nas tim riječima poučava istinski važnim stvarima. Ima ih tri: kruh, oprost i borba protiv zla.“

Propovjednik je kao četvrtu stvar, još potrebniju stvar, istaknuo sigurnost da imamo Oca – Boga koji traži da ga se zove prijateljem.

„Nismo mogli dobiti veći dar – mi smo djedovi i bake, djeca, unuci, ali zajedno smo braća koja se obraćaju Bogu zovući ga tata“, zaključio je kardinal De Donatis.

Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba ustanovio je papa Franjo 2021. godine, odredivši da se slavi na 4. nedjelju kroz godinu, najbližu spomendanu sv. Joakim i Ane – Isusovih djeda i bake.

Dikasterij za laike, obitelj i život predložio je dva načina za proslavu Svjetskog dana: slavlje mise i posjet usamljenim starijim osobama. Za one koji to učine u danima prije ili poslije 24. srpnja, Crkva je predvidjela mogućnost zadobivanja potpunog oprosta uz redovne uvjete, piše Vatican News.