Turska

Turska vlada uvest će mjere kojima će pokušati smanjiti broj abortusa u toj državi, izjavio je u utorak turski ministar zdravlja Recep Akdag, a isti dan to potvrdio premijer Recep Tayyip Erdogan, samo nekoliko dana nakon što je na otvaranju nove bolnice u Istanbulu poručio kako je abortus ubojstvo.

Akdag je izjavio kako njegovo ministarstvo priprema studiju koja će predložiti mjere kojima će smanjiti broj abortusa – koji su trenutačno u toj državi dopušteni u prvih 10 tjedana trudnoće, a nakon toga vremenskog roka samo zbog medicinskih razloga poput ugroženosti života majke. Isti dan oglasio se i premijer Erdogan i ponovio svoje teze izrečene u nešto drugačijem obliku na otvaranju bolnice u Istanbulu.

“Za mene je abortus ubojstvo. Nitko ne bi smio to dozvoliti. Ili ubiješ bebu u majčinoj utrobi ili nakon rođenja. Nema razlike”, izjavio je premijer.

Kako su izvijestili mediji u Turskoj, Erdoganova konzervativna vlada ići će na korigiranje postojećih zakona o abortusu uvedenih 1983. i ograničiti njihovo dopuštanje samo u slučajevima medicinske potrebe. I tada će abortusi biti dozvoljeni samo u prvih osam tjedana trudnoće.

Ako biraš život:

“Abortus nema mjesta u našem sustavu vrijednosti”, rekao je Erdogan u subotu govoreći pred članicama njegove stranke Pravde i razvoj koju zapadni analitičari često opisuju kao “umjereno islamističku” stranku.

Njegove izjave, očito dio osmišljene političke inicijative koju je stranka Pravda i razvoj započela za ograničavanje abortusa u Turskoj, izazvale su očekivanu reakciju feminističkih udruga i oporbenih stranaka koji su ih kritizirali.

Erdogan, premijer koji je prošle godine osvojio treći mandat zaredom i ima sve veću potporu turskih birača, unatoč kritikama je, čini se, ipak čvrsto odlučio ograničiti abortus kao i nepotrebne carske rezove za koje neki tvrde da ih ginekolozi u Turskoj često koriste samo zbog toga što tako zarađuju više novaca. Broj carskih rezova u Turskoj, poručuju iz vlade, dvostruko je veći od prosječnog u državama EU-a.

G.A. | Bitno.net