Komisija za migracije Američke biskupske konferencije, kao i još nekoliko biskupa u odvojenim istupima, kritizirali su odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da suspendira program primanja izbjeglica u Sjedinjene Države na neko vrijeme, potez koji je Bijela kuća objasnila kao nužan zbog redefiniranja sigurnosne strategije.

Ponovimo, Trump je odredbom koju je izdao u petak na 120 dana zaustavio program prihvaćanja izbjeglica, na 90 dana zabranio prihvaćanje imigranata iz muslimanskih zemalja za koje je utvrđeno kako u njima postoji teroristička prijetnja za SAD, na neodređeno vrijeme zabranio prihvat izbjeglica iz Sirije te naveo kako će prioritet u reguliranju izbjegličkog statusa, kada program prihvaćanja ponovno krene, imati oni koji su proganjani iz vjerskih razloga (što su neki iščitali kao davanje prioriteta progonjenim kršćanima) te će broj izbjeglica koje će biti prihvaćene biti smanjen na 50.000 godišnje.

“Oštro se suprotstavljamo suspenziji izbjegličkog programa. Vjerujemo kako je danas, više nego ikada, prihvaćanje izbjeglica i pridošlica čin ljubavi i nade”, piše u priopćenju koje je potpisao Joe S. Vásquez, biskup Austina i čelnik Komisije za migracije.

“Nastavit ćemo raditi na humanom prihvaćanju izbjeglica bez žrtvovanja naše sigurnosti ili drugih temeljnih vrijednosti nas Amerikanaca i osiguravati spajanje obitelji s njihovim najdražima”, stoji u priopćenju u kojem je komentirana i odluka o privremenoj zabrani primanja izbjeglica iz Sirije te ona o davanju prioriteta izbjeglicama koji su proganjani zbog svoje vjere.

“Naša je zemlja već dugo vodeća u zbrinjavanju izbjeglica. Vjerujemo u pomoć onima koji su ranjivi i u bijegu od progonstva bez obzira na njihovu vjeru. To uključuje kršćane, kao i jazide ili šijite iz Sirije, Rohingye iz Burme i ostale vjerske manjine. Moramo zaštititi svu našu braću i sestre svih vjera, uključujući i muslimane, koji su ostali bez obitelji, doma i zemlje. Oni su djeca Božja i prema njima se odnosimo s dostojanstvom. Pomažući najranjivijima, živimo našu kršćansku vjeru onako kako nas je Isus pozvao na nju”, poručio je biskup Vásquez.

Istodobno, nadbiskup Chicaga Blase Cupich objavio je odvojeno priopćenje u kojem je Trumpovu odluku nazvao “crnim trenutkom američke povijesti” i opisao je kao suprotnu “katoličkim i američkim vrijednostima”. Sličnu izjavu dao je i nadbiskup Baltimorea William Lorie:

“Naša zemlja ima pravo osigurati svoje granice i zaštititi svoje građane, ali Amerika je uvijek bila otvorena primanju izbjeglica i imigranata i ne vidim da je ovo korak u tom smjeru”, rekao je.

Ovome dodajmo da su biskupi prije par dana bili jednako kritični prema Trumpu nakon njegove odluke o podizanju zida na američko-meksičkoj granici i povećanju broja deportacija imigranata.

Tako je nadbiskup Galvestona i Houstona Daniel DiNardo napisao priopćenje u kojem je ustvrdio kako će podizanje zida imigirante učiniti još ranjivijima za krijumčare i trgovce ljudima, a da će deportacije dovoditi do bolnog razdvajanja ljudi.

Istodobno, Donald Trump je u objavi na svojoj Facebook stranici odgovorio kritičarima njegove mjere i poručio kako je riječ o potrebnom potezu kako bi se uspostavili sustavi sigurnosnog nadzora u procedurama dobivanja vize i otvaranja granica ljudima koji su doista u potrebi te kako će se te procedure nastaviti nakon sigurnosnih procesa.

Statement Regarding Recent Executive Order Concerning Extreme Vetting

“America is a proud nation of immigrants and we…

Posted by Donald J. Trump on 29. siječnja 2017

“Amerika je ponosna nacija imigranata i nastavit ćemo pokazivati suosjećanje prema onima koji su proganjani, ali istodobno ćemo zaštititi naše granice i građane”, napisao je.

Goran Andrijanić | Bitno.net