Trier

Posebno dostojanstvo Crkve ne može biti izloženo ni predano buci stratišta javnoga mnijenja – istaknuo je papa Benedikt XVI. u poruci upućenoj biskupu Triera, msgr. Stephanu Ackermannu, u prigodi početka Hodočašća Svetoj tunici, relikviji koja nas podsjeća na dramatične trenutke Isusova zemaljskog života, na njegovu smrt na Križu. Svečanost početka hodočašća održana je 13. travnja u katedrali u Trieru.

Kristova tunika – piše Sveti Otac – odražava sliku Crkve, utemeljene Kristovom ljubavlju kao jedina i nedjeljiva zajednica. Vojnici koji su prema rimskom običaju podijelili odjeću raspetoga kao plijen, nisu željeli razderati tuniku, nego ju ostavljaju u jednom komadu i bacaju kocku za nju. Sveta tunika čini vidljivim to jedinstvo. Spasiteljeva ljubav – piše Papa – združuje ono što je podijeljeno. Krist ne rastavlja raznovrsnost ljudi, nego ih ujedinjuje da budu jedni za druge, i s drugima.

Kristova tunika, u cijelosti istkana bez šavova, odražava i sliku Crkve koja ne živi od sebe, nego od Boga – napomenuo je Sveti Otac. Kao jedinstvena i nerazdvojna zajednica, Crkva je Božje djelo, a ne proizvod ljudi i njihovih sposobnosti. Sveta tunika želi biti upozorenje Crkvi da ostane vjerna svojim korijenima, da postane svjesna da njezino jedinstvo, njezina privola, njezina djelotvornost, i svjedočanstvo mogu biti jedino dar Božji – napomenuo je Papa. Sveta je tunika nedjeljivi dar Raspetoga Crkvi, koji je Gospodin posvetio svojom krvlju.

Taj skromni komad odjeće podsjeća Crkvu na njezino dostojanstvo. Ali, kako često vidimo u kakvim krhkim posudama nosimo blago koje nam je Gospodin povjerio u svojoj Crkvi, i kako je, zbog naše sebičnosti, naših slabosti i pogrešaka, ranjena cjelovitost Kristova Tijela – istaknuo je Sveti Otac te dodao da je stoga potrebna stalna raspoloživost za obraćenje i poniznost, kako bismo u ljubavi i istini bili Gospodinovi učenici.

Istodobno, posebno dostojanstvo i cjelovitost Crkve ne može biti izloženo ni predano buci stratišta javnoga mnijenja – istaknuo je Sveti Otac na kraju poruke koju je na jučerašnjoj svečanosti u katedrali u Trieru pročitao kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe. Sveta je tunika ovih dana izložena prvi put nakon 500 godina, kada ju je prvi put za javnost izložio nadbiskup Richard von Greiffenklau, i to po želji cara Maksimilijana Prvoga.(rv/bitno.net)