Redovnica

Časna sestra Eugenia Bonetti svoj je život posvetila pomaganju ženama – žrtvama trgovine ljudima. Naime, s. Eugenia pomaže žrtvama tako da im promijeni svijest o vlastitoj vrijednosti i njihovom životu kako bi prekinula začarani krug vlasti trgovaca ljudima nad njihovim žrtvama.

„Prvo je potrebno promijeniti mentalitet, odnosno način razmišljanja da novac može promijeniti sve i to je zapravo jedino što treba učiniti“, ustvrdila je s. Eugenia Bonetti, direktorica ustanove za suzbijanje trgovine ljudima u Rimu.

S. Eugenia Bonetti misionarka je Družbe Gospe od Utjehe, te socijalna i prosvjetna radnica. Dvadeset godina radila je u Keniji s djecom i ženama. Nedavno je govorila o problematici trgovanja ljudima na tribini pod nazivom „Razbijanje okova: borba za dostojanstvo žena“ koju je organiziralo australsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici.

Naime, s. Eugenia zajedno je sa svojim sestrama pomogla žrtvama koje su prokrijumčarene u Italiju iz Kine, Istočne Europe i Nigerije. Trgovci ljudskim robljem uglavnom obećaju ženama bolji posao, a potom ih prodaju kao prostitutke. Kontrola je u takvim slučajevima uvijek mentalna, ali ne i fizička.

„Za Nigerijke, uvijek je riječ o psihološkom nasilju. Naime, putem vudu rituala i crne magije prisili ih se da dođu u Europu. Mlade osobe, koje nisu obrazovane, vjeruju u uspješnost takvih rituala.“

Unatoč tome, postoje životne priče sa sretnim završecima. Tijekom godina, s. Eugenia pomogla je više od 6 tisuća osoba koje su živjele na ulici pruživši im krov nad glavom, hranu i pravnu pomoć.

„Možemo im pomoći da dobiju svoj identitet putem pravnih dokumenata kao i radnu dozvolu za rad u Italiji kako bi ponovno započele svoj život. Ljudsko dostojanstvo nema cijenu“, istaknula je s. Eugenia.

Laudato.hr