Donji dom francuskog parlamenta usvojio je zakon koji će velike trgovačke lance u toj zemlji obvezivati da neprodanu hranu koja još može biti korištena doniraju dobrotvornim organizacijama ili u druge svrhe, a ne da je, kao dosad, uništavaju.

Narodna skupština jednoglasno je u četvrtak usvojila nacrt zakona koji je predložio socijalistički zastupnik i nekadašnji zamjenik ministra prehrane Guillaume Garot. Prema tom zakonu, trgovine površine iznad 400 četvornih metara morat će do srpnja iduće godine potpisati ugovore s humanitarnim organizacijama. Ti ugovori će regulirati da hrana koja nije prodana, ali može još biti korištena, bude donirana pučkim kuhinjama koje te humanitarne organizacije vode. Osim s humanitarnim organizacijama, trgovački lanci će morati surađivati i s organizacijama koje se bave nabavljanjem hrane za životinje, a hrana će biti donirana i u poljoprivredne svrhe, kao prirodno gnojivo. Očito su zakonodavci željeli osigurati da neprodana hrana bude iskorištena, pa i ona koja više nije takve kvalitete da se može dijeliti u pučkim kuhinjama. Trgovine koje taj ugovor ne potpišu na vrijeme bit će kažnjene sa strogim novčanim kaznama, a u težim slučajevima vlasnicima prijeti i zatvorska kazna.

“Krajnje je vrijeme za ovaj zakon. Humanitarnim organizacijama potrebne su namirnice. Ovaj zakon nas otvara prema ljudima koji trpe i to je najvažnije u njemu”, rekao je zastupnik Yves Jégo. Zakon sada treba još proći ratifikaciju u gornjem domu parlamenta – Senatu, ali čini se kako o njemu postoji stranački konsenzus, pa će vjerojatno uskoro stupiti na snagu.

Kako je pokazala statistika, svaki Francuz godišnje baci oko 20 do 30 kilograma hrane, od toga 7 kilograma u originalnom pakovanju. Osim, naravno, etičke dimenzije, važna je i ona ekonomska – hrana koja se baci vrijedna je oko 20 milijardi eura.

Francuska želi do 2025. taj gubitak hrane smanjiti na pola, što pokušava s ovim zakonom koji predviđa i uvođenje školskih programa koji će djecu educirati o posljedicama bacanja hrane.

A kakva je situacija u Hrvatskoj? Podsjetimo, nedavno je pokrenuta građanska inicijativa za oslobođenje donirane hrane PDV-a. Inicijativa poziva nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo financija i poljoprivrede, da pokrenu sveobuhvatnu reviziju zakonskih i ostalih relevantnih propisa kako bi se u što kraćem roku osigurali preduvjeti i poticajna atmosfera za doniranje hrane onima koji su trenutno u potrebi. Više o tome OVDJE.

Napomenimo na koncu da su zakonski prijedlog u Francuskoj pozdravile humanitarne organizacije, ali su ga kritizirali trgovački lanci, tvrdeći kako će zakon stvoriti nove i nepravedne troškove u njihovu poslovanju.

Goran Andrijanić | Bitno.net