NOVI ZAKON

Trgovački lanci u Francuskoj neprodanu hranu neće smjeti bacati, nego će je morati donirati pučkim kuhinjama

Narodna skupština jednoglasno je u četvrtak usvojila nacrt zakona koji će trgovine površine iznad 400 četvornih metara obvezivati da do srpnja iduće godine potpišu ugovore s humanitarnim organizacijama

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je zakon koji će velike trgovačke lance u toj zemlji obvezivati da neprodanu hranu koja još može biti korištena doniraju dobrotvornim organizacijama ili u druge svrhe, a ne da je, kao dosad, uništavaju.

Narodna skupština jednoglasno je u četvrtak usvojila nacrt zakona koji je predložio socijalistički zastupnik i nekadašnji zamjenik ministra prehrane Guillaume Garot. Prema tom zakonu, trgovine površine iznad 400 četvornih metara morat će do srpnja iduće godine potpisati ugovore s humanitarnim organizacijama. Ti ugovori će regulirati da hrana koja nije prodana, ali može još biti korištena, bude donirana pučkim kuhinjama koje te humanitarne organizacije vode. Osim s humanitarnim organizacijama, trgovački lanci će morati surađivati i s organizacijama koje se bave nabavljanjem hrane za životinje, a hrana će biti donirana i u poljoprivredne svrhe, kao prirodno gnojivo. Očito su zakonodavci željeli osigurati da neprodana hrana bude iskorištena, pa i ona koja više nije takve kvalitete da se može dijeliti u pučkim kuhinjama. Trgovine koje taj ugovor ne potpišu na vrijeme bit će kažnjene sa strogim novčanim kaznama, a u težim slučajevima vlasnicima prijeti i zatvorska kazna.

“Krajnje je vrijeme za ovaj zakon. Humanitarnim organizacijama potrebne su namirnice. Ovaj zakon nas otvara prema ljudima koji trpe i to je najvažnije u njemu”, rekao je zastupnik Yves Jégo. Zakon sada treba još proći ratifikaciju u gornjem domu parlamenta – Senatu, ali čini se kako o njemu postoji stranački konsenzus, pa će vjerojatno uskoro stupiti na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je pokazala statistika, svaki Francuz godišnje baci oko 20 do 30 kilograma hrane, od toga 7 kilograma u originalnom pakovanju. Osim, naravno, etičke dimenzije, važna je i ona ekonomska – hrana koja se baci vrijedna je oko 20 milijardi eura.

Francuska želi do 2025. taj gubitak hrane smanjiti na pola, što pokušava s ovim zakonom koji predviđa i uvođenje školskih programa koji će djecu educirati o posljedicama bacanja hrane.

A kakva je situacija u Hrvatskoj? Podsjetimo, nedavno je pokrenuta građanska inicijativa za oslobođenje donirane hrane PDV-a. Inicijativa poziva nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo financija i poljoprivrede, da pokrenu sveobuhvatnu reviziju zakonskih i ostalih relevantnih propisa kako bi se u što kraćem roku osigurali preduvjeti i poticajna atmosfera za doniranje hrane onima koji su trenutno u potrebi. Više o tome OVDJE.

Napomenimo na koncu da su zakonski prijedlog u Francuskoj pozdravile humanitarne organizacije, ali su ga kritizirali trgovački lanci, tvrdeći kako će zakon stvoriti nove i nepravedne troškove u njihovu poslovanju.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 25. svibnja 2015.

Možda vam se svidi