Nedavno je organizacija Safe Schools Coalition Australia (SSCA) uz pomoć grada Melbournea izdala knjižicu Omg I’m Queer koja bi trebala mlade i njihove obitelji upoznati s cijelom LGBTIQ (itd.) problematikom te kako se nositi s tim.

Tako u samoj knjižici piše kako spol predstavlja “tjelesne aspekte”, dok rod predstavlja “način na koji razmišljaš o sebi”. Ista knjižica pruža iskustva različitih mladih osoba vezanih uz spomenutu tematiku kao i rječnik u kojem su opisani neki termini poput homoseksualnosti, transseksualnosti i interseksualnosti.

Objavljivanje knjižice potaknulo je raspravu u Australiji oko njezina sadržaja. Tako je konzervativni News Weekly objavio članak u kojem je podsjetio na nekoliko nedavnih istraživanja na polju genetike koja pokazuju kako muškarci i žene nisu različiti isključivo na reproduktivnoj razini.

‘Mi nismo unisex’

Dr. David C. Page, profesor biologije na Sveučilištu MIT, član američke Nacionalne akademije znanosti te predsjednik Instituta Whitehead, jednog od najznačajnijih istraživačkih centara na polju mikrobiologije i genetike, ustvrdio je još 2013. kako su razlike između muškaraca i žena 15 puta veće nego između pripadnika istog spola, neovisno o njihovoj rasi ili nacionalnosti.

Istraživanje Davida Pagea i njegova tima pokazuje kako muškarci imaju 99.9% sličnosti u genetskom zapisu, dok je ta sličnost između muškaraca i žena samo 98.5%, jednako kao između muške osobe i muške čimpanze.

“Mi nismo unisex i naša tijela to znaju – svaka naša stanica to zna na molekularnoj razini”, rekao je Page prilikom predavanja na TEDx konferenciji pokazujući kako su geni na XY kromosomima kod muškaraca aktivni po cijelom tijelu, a ne, kako se do nedavno smatralo, isključivo u reproduktivnim organima. Navedena činjenica utječe na učestalost određene bolesti s obzirom na spol. Tako se autizam pojavljuje pet puta češće kod muškaraca nego kod žena.

Video s konferencije možete pogledati ispod (video je na engleskom jeziku):

Navedeno istraživanje pružilo je argument protivnicima rodne ideologije koji tvrde kako muškarci ili žene unatoč kirurškoj promjeni spola i dalje ostaju onakvi kakvi su rođeni s obzirom na rasprostranjenost “muških” ili “ženskih” kromosoma.

Oko navedenog pitanja postoje podijeljenosti i unutar feminističkog pokreta. Tako su nedavno studenti Sveučilišta u Cardiffu skupljali potpise protiv gostovanja jedne od feminističkih ikona, Germaine Greer, zbog njene tvrdnje kako muškarci koji operacijom promijene spol i dalje nisu žene.

Greer je međutim ostala vjerna svojim stajalištima komentirajući za BBC: “Ne kažem da ljudima ne bi trebalo biti dopušteno da se podvrgnu tom zahvatu. Ono što tvrdim jest da ih to ne čini ženama.”

Slično tvrde i eminentni psihijatri poput Paula McHugha i Josepha Bergera.

Dr. Joseph Berger, bivši profesor na Sveučilištu u Torontu te član kanadskog Kraljevskog društva psihijatara i kirurga, izjavio je prilikom svjedočenja na temu zakona o zabrani diskriminacije na temelju “rodnog identiteta” kako se kod promjene spola radi o emocionalnom problemu koji se ne rješava operacijom.

“Kozmetička operacija neće promijeniti kromosome ljudskog bića. Kozmetička operacija neće od muškarca učiniti ženu sposobnu za menstruaciju, ovulaciju i imanje djece. Kozmetička operacija neće od žene učiniti muškarca sposobnog stvaranju sperme koja može oploditi jajašce kako bi nastalo dijete”, zaključio je Berger.

Biti žena ili osjećati se kao žena

Osjećati se ženom i biti ženom prema navedenim znanstvenicima i misliocima nije isto, kako to navodi rodna ideologija. Biti ženom, kažu znanstvenici, duboko je ovisno o biološkim procesima koji se odvijaju u ljudima.

Osobama koje se osjećaju “zarobljenima u krivom tijelu” te koje žude za promjenom spola treba se pristupiti s ljubavlju i pomoći im u rješavanju njihova nezadovoljstva, ali operacija, čini se, nije rješenje.

Papa Franjo u nedavnoj je enciklici ‘Laudato Si’ istaknuo kako je “nezdrav onaj stav koji želi poništiti razlike u spolnosti, jer ne zna kako se suočiti s njima”.

Katolička Crkva također u pastoralnoj konstituciji Gaudium et Spes piše kako je čovjek “tijelom i dušom jedan” stoga “čovjeku nije dopušteno da prezire tjelesni život. Naprotiv, on svoje tijelo mora smatrati dobrim i vrijednim časti kao od Boga stvoreno i određeno da uskrsne u posljednji dan”.

Premda se transseksualnost ne spominje izrijekom u Katekizmu Katoličke Crkve, u članku 2297 stoji kako “izuzevši liječničke (medicinske) zahvate strogo iscjeliteljskog značaja, teško se moralnom zakonu protive amputacije, sakaćenja ili sterilizacije koje se izravno i hotimično vrše nad nedužnim osobama”.

Tino Krvavica | Bitno.net