“Najnoviji Grinch” koji je uništio “snove i čarolije u dječjim srcima” – tako su talijanski mediji opisali biskupa Antonija Stagliana nakon što je skupini djece poručio da Djed Božićnjak ne postoji, zaradivši osude njihovih roditelja i međunarodnih medija.

Biskup koji vodi biskupiju Noto na Siciliji svoju je izjavu – za neke spornu, a za druge zdravorazumsku – iznio pred obiteljima u bazilici sv. Salvatorea na blagdan sv. Nikole.

Nakon što je Staglianòv komentar izazvao odjek na društvenim mrežama, biskupijski je glasnogovornik rekao kako biskup nije želio “uništiti draž Božića za malene, nego pomoći im dublje razmišljati” o Božiću.

U više intervjua tijekom vikenda, biskup je rekao kako djeci nije priopćio “da Djed Božićnjak ne postoji”, nego je govorio “o potrebi za razlučivanjem onoga što je stvarno od onoga što nije stvarno”. “Dao sam im primjer sv. Nikole, koji je darove donosio siromašnima”, istaknuo je Staglianò.

Staglianò dodaje kako je želio progovoriti o komercijalizaciji Božića i figuri Djeda Božićnjaka kako je se može vidjeti u Coca-Colinim reklamama, što predstavlja udar na “kulturu darivanja” koja je u temelju stvarne poruke Božića: “Djetešce Isus rođeno je kao dar cijelom čovječanstvu”.

Komunikacijski menadžer biskupije Noto na Facebooku je 9. prosinca napisao kako “u biskupovo ime” izražava “žaljenje zbog toga što je ovaj istup uzrokovao toliko razočaranja kod malenih”, piše CNA.

“Ako nas lik Djeda Božićnjaka (s korijenima u sv. Nikoli) može nešto naučiti – svakoga od nas, stare i mlade – ta lekcija glasi: nemojmo poimati darove kroz ‘davanje’ i ‘konzumiranje’, nego kroz dijeljenje, ponovno otkrivanje ljepota osjećaja da smo ‘svi braća'”, napisao je.

Ovi prijepori podsjećaju na različite poglede na Božić unutar vjerničkog svijeta. Jer, dok neki lik Djeda Božićnjaka smatraju sastavnim dijelom Božića, drugi osjećaju kako upravo taj lik preotima blagdan djetetu Isusu.