U skupinama promišljali su o prvom od “Prijedloga za 2015.” koji glasi “Podijeliti s onima oko nas životni polet”.

U popodnevnim satima mladi su sudjelovali u tridesetak radionica. U radionicama o duhovnosti imali su priliku za tišinu i osobnu molitvu, razmatrati na temu “Biti sol zemlje”, poslušati razmatranje Tomaša Halika o vjeri i nevjeri, te sudjelovati u raspravi o znanosti i vjeri. U toj skupini bila je i radionica “Slušati Božji poziv”, tj. susret s mladim redovnicima i redovnicama različitih redova u Pragu.

Radionice vezane uz sam pojam “Crkva” obrađivale su teme poput “Treba li nam Crkva?”, kao i upoznavanje s likom velikoga češkog reformatora Jana Husa s naglaskom kako on može pomoći da danas svatko nađe svoje mjesto u Crkvi. Mladi su imali i prilike susresti se s benediktinkama iz samostana Bila hora podignutog na mjestu tragične bitke među podijeljenim kršćanima, kao i poslušati svjedočenja hrabrih svjedoka vjere.

Skupina radionica vezanih uz solidarnost potaknule su raspravu o većoj solidarnosti u našem društvu, o pravima manjina, angažmanu mladih u politici, kršćanima u poslovnom svijetu. Mladi su imali prilike razgovarati s članovima palijativnog tima, a jedna od tema radionica bila je “Europa 2015. i nakon toga: kakvu budućnost želimo?”

Radionice vezane uz umjetnost i vjeru razmatrale su temu “Umjetnici i vjernici u dijalogu”, te upoznavanje s tragovima Boga u modernoj i suvremenoj češkoj umjetnosti. Jedna od tema bila je i sakralna umjetnost, kao i posjet Pragu u minijaturi, hodočašće praškim ulicama s postajama pored važnih povijesnih spomenika, te kratke meditacije o ljepoti vjere.

Za vrijeme zajedničke večernje molitve brat Alois u razmatranju je u duhu Kristovih riječi “Vi ste sol zemlje” istaknuo je: “Kakva je radost vidjeti naše živote u tom svjetlu! Naš Europski susret može nam osvijestiti sveopće zajedništvo koje Krist želi stvoriti među ljudima. Prisutni u cijelome svijetu, možemo pridonijeti da mir Božji zasja u ljudskoj obitelji”.

Kršćani u Češkoj su manjina, ali “ova se zemlja odlikuje i plemenitom humanističkom tradicijom koja se napajala umjetnošću, književnošću, slikarstvom i glazbom. Na taj način vjernici i nevjernici zajedno podržavaju težnju koja je u stanju oduprijeti se dosadnom materijalizmu koji ugrožava naše društvo. Kršćani su ovdje u manjini kao što je to i u mnogim dijelovima svijeta, te kao što su to bili prvi kršćani. Oni su sol zemlje ne po tome što traže vlast, ne nametanjem svojih stavova društvu, nego svojim jednostavnim mirotvorstvom i aktivnim zauzimanjem za pravdu u mjestima gdje žive”. Mlade je podsjetio i kako je praški nadbiskup kardinal Dominik Duka bio u zatvoru zbog svoje vjere. Spomenuo je i pastora Alfreda Kocaba, prvog Čeha koji je došao u Taize, sa suprugom Darjom, 1967. godine. Njemu je dugi niz godina bilo zabranjeno vršiti službu; radio je kao ložač grijanja u muzeju.

Brat Alois istaknuo je kako su za sve mlade koji sudjeluju na tom Europskom susretu pripremljeni konkretni prijedlozi za nadolazeću godinu. Jedan od tih prijedloga je svake nedjelje navečer, zajedno s drugima, provesti pola sata u tišini za mir u svijetu. Tih pola sata posvećeno je u prvom redu tome da povjerimo Bogu sve zemlje i ljude, žrtve nasilja u svijetu. Ali, to je također vrijeme da se otvorimo Kristovu miru da uđe u nas i pripremi nas da u mjestima u kojima živimo, budemo tvorci mira i pravednosti, pojasnio je.

Brat Alois istaknuo je kako tom susretu nazoče i mladi iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine koji pripadaju različitim Crkvama. S njima znamo da je Krist naša nada, naš mir, rekao je, te dodao kako će on s nekolicinom braće sljedeće godine hodočastiti u te zemlje, te tamo proslaviti Uskrs po julijanskom kalendaru. Pozvao je sve koji žele, da im se pridruže.

Sudionicima je prenio pozdrave i mladih s Kube, a na kraju su podijeljene i molitvene nakane mladih Kubanaca kako bi im se na taj način pružila potpora.

IKA | Bitno.net