NATO

Riječ je o “prevladanoj odluci” oružanog saveza demokratskih zemalja, navodi se u priopćenju koje je potpisao glavni tajnik KEK-a Olav Fykse Tveit. KEK vidi slabu nadu jedino u tome da je najavljeno brzo povlačenje, kako se procjenjuje, oko 200 taktičkih atomskih raketa iz pet europskih država. Apel je upućen u trenutku kada se u Chicagu održavao summit NATO-a, a osim čelnika 28 zemalja NATO-a na njemu se okupilo i više od 30 vodećih predstavnika drugih zemalja i međunarodnih organizacija.

Uklanjanje nuklearnih bojevih glava iz NATO baza u pet europskih zemalja također će, ističe se u priopćenju, smanjiti brigu oko “krađe, nesreća ili terorističkih čina” povezanih s tim opasnim oružjem. I na kraju, dodaje se, ni Moskva ne bi imala izgovor za odbijanje traženog smanjenja broja nuklearnih bojevih glava u Rusiji. Svjetsko vijeće Crkvi je, naime, u posljednje tri godine pozvalo i Rusku Federaciju da smanji količinu nuklearnog oružje, da ga preseli u udaljena područja ili posve ukloni.

U SAD-u se, istodobno, katolička Biskupska konferencija pridružila peticiji različitih skupina koje pozivaju na smanjenje američkog arsenala nuklearnog oružja. Nuklearna politika SAD-a je “u međuvremenu prevladana” ističe se u tekstu peticije. Peticiju je potpisalo 50.000 ljudi, a njihove potpise organizatori su uručili Bijeloj kući. (ika/bitno.net)