Valja tražiti Isusa u svakom trpećem tijelu, koje poput njega u brojnim dijelovima svijeta i danas podnosi torturu, svaki oblik mučenja i smrtnu kaznu, a to je put (ACAT-a) Katoličke akcije za ukidanje torture, ekumenske udruge nastale sedamdesetih godina prošloga stoljeća u Francuskoj, a rasprostranjena je naročito u Europi, Aziji i Americi.

Svijet

Govoreći za Radio Vatikan o posebnom pothvatu za Svjetski dan za ukidanje torture, koji se jučer obilježio, Massimo Corti, područni upravitelj, rekao je da je udruga nastala 1974. godine u Francuskoj, nakon konferencije valdenškog pastora Tullia Vinayja o torturi. Tada su kršćani rekli: nismo kršćani ako ništa ne učinimo. Udruga je nastala radi senzibiliziranja kršćanskih crkvi jer kršćani ne mogu šutjeti pred torturom i smrtnom kaznom, stoga izravno djeluju u državama i na mjestima torture, koja se, nažalost, još uvijek primjenjuje – kazao je Corti dodajući: Osim stvarnog zauzimanja u borbi protiv torture, članovi se udruge posvećuju i molitvi, dapače molitvu smatramo svojom glavnom djelatnošću. Tako smo jedno molitveno bdijenje održali pod geslom: Učenici mučenoga i sretni smo da smo to što jesmo, jer Isus je za nas primjer osude na mučenje i smrtnu kaznu, on nas snaži u borbi protiv mučenja ljudi – rekao je Corti.

Na upit o njihovu načinu djelovanja, rekao je da čine sve što se priliči udrugama za borbu za ljudska prava. Protiv torture i smrtne kazne pišemo na sve strane svijeta, šaljemo peticije, a upravo šaljemo peticiju Ujedinjenim narodima za ukidanje smrtne kazne. Svaki mjesec odaberemo dva slučaja za koje naši članovi i prijatelji pišu. Danas je u svijetu Dan borbe protiv torture, a naši članovi u cijelom svijetu mole. Organiziramo molitvena bdijenja na koja se svatko tko želi može prijaviti, naizmjenično molimo cijelu noć za žrtve torture. Tko želi više saznati o torturi i našoj borbi protiv torture dostupne su mu informacije na našoj internetskoj stranici .it – kazao je Corti. (rv/bitno.net)