Beba

Brojna su bila izlaganja utemeljena na vrijednostima Evanđelja, a među njima i ono dr. Antonia Orientea, ginekologa iz Messine i dopredsjednika Talijanske udruge katoličkih ginekologa. On je okupljenim mladima iznio vlastito iskustvo prijelaza od liječnika naklonjena pobačaju do zaštitnika života koji se rađa. Ono što ga je potaknulo na tu promjenu bila je svijest da pobačaj nije oblik pomoći, nego on znači pružiti smrt djetetu koje je Bog darovao.

Kada obavljaš pobačaj postaješ svjestan da zapravo ubijaš jedno dijete, dijete svojih prijatelja, svojih pacijenata, u svakom slučaju dijete. A neizravno tako ubijaš i svoje dijete – rekao je za Radio Vatikan dr. Oriente te dodao – To dijete s vremenom poprima sve veće značenje, ima sve veću težinu u tvojem životu, osobnom i profesionalnom. Prije si mislio: znanost je, ili nešto drugo, stvorilo to tijelo; sada, naprotiv, misliš da je vječni Otac, dobar i milosrdan stvorio to tijelo kao blago koje valja čuvati i cijeniti. I shvatiš da djevojka koja ti dođe i zatraži pobačaj, zapravo mnogo trpi! – istaknuo je liječnik.

Napomenuvši potom da bi država i društvo općenito trebali više pomoći ženama da se odluče zadržati dijete koje očekuju, pa i u teškim prilikama, te da bi država trebala i financirati obitelji, dr. Oriente je napomenuo da je pobačaj vrlo štetan za zdravlje žene, što je već dokazano.

Što se pak tiče priziva na savjest, i na činjenicu da ima onih koji kažu da to nije ispravna odluka jer ona znači nepoštovanje prava žene, dr. Oriente je istaknuo da, prije svega, ne postoji pravo na pobačaj, nego ženina volja da prekine trudnoću. Osim toga, – dodao je – mi dajemo upute i stavljamo se na raspoloživost za razgovor. Ako, međutim, žena ipak odluči odbiti taj život, mi joj dajemo popis mjesta na koja se može obratiti, dobiti potvrdu i obaviti pobačaj. Rekao bih stoga, da je to lažni problem. Moje je iskustvo to da je u jednom trenutku moja savjest, u mojoj dubini, zavapila te mi, kada sam obavljao pobačaje, rekla: Što to radiš? Kakav si to liječnik? To je savjest koja prigovara nama, a potom se, izvana, pretvara u odluke u korist žene, u korist ženina zdravlja – rekao je dr. Oriente.

(rv/bitno.net)