“Riječ je živa kad život govori. Neka zato prestanu riječi, a neka djela govore. Prepuni smo riječima, a prazni djelima”, poznate su riječi sv. Antuna Padovanskog čiji smo blagdan nedavno slavili. A upravo iz okolice Padove stiže nam prekrasna potvrda Svečevih riječi.

Don Marco Scattolon, župnik iz Rustege di Camposampiero nedaleko Padove, spasio je živote šestero djece odgovorivši njihove majke od pobačaja. Zbog različitih teških okolnosti u kojima su se našle, žene su odlučile izvršiti pobačaj, no župnikova podrška i odluka da im nakon poroda pomogne s 1000 eura promijenila je njihovo mišljenje, piše Il Mattino di Padova.

Vijest o župnikovu potezu vrlo brzo došla je i do Vatikana, a papinski nuncij u Italiji, mons. Paul Tscherrig, u svojem je pismu izrazio divljenje i pohvalio potez don Marca.

“Vaš primjer je izvanredan i govori o vrijednosti ljudskoga života i brizi koju mu pod svaku cijenu trebamo posvetiti više od tisuća propovijedi i govora s katedri… “, napisao je nuncij Tscherrig, te u svojem pismu prenio pozdrav i blagoslov pape Franje.

Nakon što je priča dospjela u medije, don Marco je kazao kako nije očekivao niti priželjkivao medijsku pažnju.

“Nisam htio da se sazna za ovo, jer sam već prije bio izložen pohvalama i kritikama. Neki smatraju kako dobra djela treba činiti bez reklamiranja i to je točno, no ona djevojka iz susjednog mjesta ne bi prije desetak dana došla k meni tražiti pomoć da nije čula kako ovdje može dobiti savjet i pomoć. Kao ni onaj otac koji je ostao bez adaptiranog mlijeka za svoje dvomjesečno djetešce”, kazao je don Marco dodavši u šali kako ne očekuje telefonski poziv pape Franje.

Osim pape Franje pohvale don Marcu stigle su i od lokalnih političara, a vjerujemo kako će njegov primjer biti poticaj i drugima da s riječi prijeđu na djela.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net