Crkva ima jak utjecaj na ljude. Ima moralnu moć i može promijeniti smjer jednog naroda – kazao je fra Ibrahim.

Foto: Twitter

U Ženevi se vode pregovori između sirijske Vlade i oporbe. Mnogi sumnjaju u uspjeh pregovora, a nije poznat ni način pregovaranja. Iako oporba i vladini predstavnici pregovaraju, u Siriji se – poglavito na sjeveru zemlje – vodi borba, gdje su pobunjenici i turska vojska oslobodili grad Al-Bab. U sirijskom narodu nada za mir nije zamrla, što potvrđuju svakodnevne jednostavne geste – istaknuo je otac Ibrahim Alsabagh, katolički župnik Alepa, komentirajući ženevske pregovore.

Pokušaj dijaloga, kao i svaki susret sukobljenih strana, zacijelo su vrlo veliki znak nade. Mi smo realisti; svjesni smo mnogih izazova… Saznali smo da neka predstavništva imaju malo pregovarača, unatoč tomu, nadamo se boljoj budućnosti – kazao je župnik.

Na upit o sadašnjem stanju u Alepu, rekao je da je rat osiromašio i iscrpio ljude; narod puno trpi. U Alepu primjerice imamo teškoća s opskrbom vode, jer je samozvana Islamska država zatvorila vodovode prema gradu; električne energije nema posvuda, a to znači da nema ni posla, dok su cijene pak vrlo visoke. Recimo da smo u „poraću“, premda u Alepu oružane borbe još uvijek traju. Poraće pak znači produljivanje patnje i beskrajnog nadanja – primijetio je župnik Ibrahim.

Foto: Associazione pro Terra Sancta

Na pitanje o stanju i uvjetima u kojima se u Alepu nalaze djeca, rekao je da ona snose vrlo teške posljedice ratnih sukoba: psihološke šokove, ali ne samo djeca. Iste smetnje imaju i mnoge žene, kao i brojni osakaćeni muškarci. Sve to svakodnevno gledamo, a tako je u cijeloj Siriji – ustvrdio je župnik.

Na upit o budućem suživotu, rekao je kako je dijalog uvijek ostvariv. Obnova društvenoga mozaika, čija je ljepota oštećena, je moguća. Mi nastojimo ići u susret drugim ljudima, ne osvrćemo se na ono što je bilo jučer, unatoč ranama i granicama, kao mjesna Crkva sa svima dijelimo ono što imamo. Mislim da je vrlo lako obnoviti ili pokrenuti dijalog: dostatno je izaći na ulicu, pozdraviti osobu, zaustaviti se te ju saslušati; ili otići i pokucati na vrata nekoga vjerskog čelnika – kazao je župnik dodajući:

Iz malih stvari izrastaju velike, iz jednostavnih gesta; dostatan je stisak ruke, osmijeh i srdačan pozdrav. Čvrsto se nadamo da male geste mogu učiniti velika čuda. Mi ta čuda vidimo kad je riječ o Crkvama. Danas možemo puno više učiniti od onoga što čine institucionalni predstavnici – ustvrdio je župnik.

Na upit misli li na međureligijski dijalog, kazao je da misli na obične ljude. Kao odgovorni za suživot možemo mnogo učiniti. Crkva, primjerice, ima jak utjecaj na ljude; ima moralnu moć i može promijeniti smjer jednog naroda. Kao Crkva danas osjećamo tu snagu i nastojimo iskoristiti taj moralni autoritet te kormilo uzeti u ruke i povesti zemlju prema dijalogu i miru – zaključio je župnik Ibrahim Alsabagh.

Radio Vatikan | Bitno.net