Župa Sv. Josipa u Drvaru, gradu u Zapadnoj Bosni, dobila je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju pastoralnog centra.

Vijest je na svom Facebook profilu još 2. ožujka objavio drvarski župnik Davor Klečina, da bi danas, u priopćenju za medije, objavio detalje.

Vlč. Klečina tako je istaknuo da je svemu prethodila “trogodišnja pravna borba” koja je uključivala kupovinu zemljišta te ishođenje lokacijske i građevinske dozvole.

Objekt se nalazi u širem gradskom središtu, a nekada je služio kao trgovina. Njegovom rekonstrukcijom i dogradnjom plan je “dobiti funkcionalan višenamjenski objekt za pastoralne, karitativne, kulturne i druge društvene aktivnosti Župe Drvar”.

Projekt za izgradnju pastoralnog centra napravio je ing. Isak Medić iz Sarajeva dok su radovi povjereni građevinskom poduzeću “Komotin” iz Jajca.

Što se tiče financiranja, ono je osigurano iz više izvora.

“Već je osiguran financijski okvir za prvu fazu radova zahvaljujući pomoći preko javnih poziva Vladina Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te proračunskih izdvajanja sredstava Grada Knina kao i pomoći Hrvatske katoličke misije St. Gallen i drugih dobročinitelja”, stoji u priopćenju Župe.

Polaganje kamena temeljca predviđeno je u subotu 20. ožujka u sklopu vanjske proslave sv. Josipa koju će predvoditi biskup banjolučki mons. Franjo Komarica. Time bi se trebao okončati jedan dio dugogodišnje trakavice o kojoj je vlč. Davor Klečina svojevremeno progovorio za naš portal.

Naime, zemljište s pripadajućim objektom kupljeno je još 2018. godine no općinske vlasti nisu htjele Župi izdati urbanističku dozvolu. Vlč. Klečina uložio je tada žalbu županijskom Ministarstvu graditeljstva koja je usvojena te se od općine Drvar tražila nova rasprava tj. novo rješenje. Do pomaka, ipak, nije došlo.

„Predstavnici biskupije – pravnik i nadzorni organi za graditeljstvo otišli su na razgovor u Općinu i tu je počelo maltretiranje od četiri i pol sata za stvar koja se obično riješi u 30 minuta. Naši predstavnici na kraju sastanka nisu niti htjeli potpisati zapisnik jer im je bilo jasno da se radi o najobičnijoj politizaciji”, izjavio je župnik u listopadu 2020. za naš portal.

Općina po drugi puta odbija urbanističku dozvolu i tad slijedi novi odlazak u Livno, sjedište Kantona 10 (ili Hercegbosanske županije). Ministarstvo graditeljstva ponovno usvaja žalbu te nalaže da se izda novo rješenje.

U siječnju 2020. godine Općina je napokon pristala izdati dozvolu no ponovno dolazi do komplikacija.

„Prođe dva dana, ništa. Prođe tjedan dana, opet ništa. Prođe deset dana i otiđem u Općinu vidjeti što se događa. Tajnica načelnice kaže mi da dokument nije došao do  njih, da se nalazi u Odsjeku za imovinsko-pravne poslove. Tamo mi pak kažu da su sve poslali načelnici. Vidim ja da to nema smisla i ponovno odem u Livno, ovog puta u Inspekciju za upravne poslove. Zahtijevamo od njih da dođu u Drvar i istraže gdje je došlo do zastoja. Nakon što se inspekcija obratila Općini nama se definitivno, početkom ožujka, izdaje rješenje.”

U današnjem, pak, priopćenju, kojim su potvrdili primitak građevinske dozvole, iz Župe poručuju kako ne misle stati samo na izgradnji pastoralnog centra.

“Župa Drvar nedavno je pred Općinskim sudom u Drvaru pokrenula postupak provođenja presude nekadašnjeg Sreskog suda u Drvaru iz 1958. g. kojom se nalaže Općini Drvar priznavanje prava vlasništva Rimokatoličkoj Crkvi nad zemljištem površine 3350 m2 u središtu grada (u Ul. 27. jula) na kojem su do 1949. stajale župna crkva i župna kuća.”

Od 1995. do danas katolici Drvara sve svoje liturgijske obrede, ali i druga društvena okupljanja, vrše u zgradi nekadašnjeg Sokolskog doma (zvanog „Partizan“ za vrijeme SFRJ) koju je tadašnja općinska vlast dodijelila Župi Drvar na privremeno korištenje do izgradnje nove župne crkve s pratećim objektima.