U Myanmaru su u subotu, 3. prosinca, u zračnom napadu, vladine vojne snage uništile crkvu svetoga Franje Ksaverskoga u gradu Mung Koeu, u saveznoj državi Shan, na sjeveroistoku zemlje. Biskup Philip Za Hawng, iz biskupije Lashio, u kojoj se nalazi spomenuta župa, poslao je poruku u kojoj je izvijestio da je crkva razorena, te da je ostao jedino zvonik. Crkva je bila od armiranoga betona, a posvećena je 2006. godine.

Crkva se svetoga Franje Ksaverskoga nalazi na teritoriju na kojem se vodi sukob između vladine vojske (Tatmadaw) i etničkih pobunjeničkih postrojbâ mijanmarskih saveznih država Kachin i Shan, koje se nalaze na granici s Kinom – izvještava agencija AsiaNews. Kachini i Shani su dvije od 135 etničkih skupina koje žive u Myanmaru, i koje su uvijek imale teškoća u mirnom suživotu sa središnjim vlastima i s njezinom burmanskom većinom. Rat između državne vojske i Kachinâ koji se, nakon 17 godina relativnoga mira, razbuktao u lipnju 2011. godine, prouzročio je na desetke civilnih žrtava, te najmanje 120.000 prognanika koji žive u 167 izbjegličkih kampova. Nadbiskup Yangona, kardinal Charles Bo, više je puta stoga cijelu zemlju pozvao da traži mir.

Zbog razaranja župne crkve svećenici i časne sestre, zajedno sa župljanima, bili su primorani pronaći sklonište iza kineske granice, gdje su kineske vlasti pripremile za izbjeglice iz Myanmara nekoliko šatorskih naselja. Osim njih pobjegli su i drugi građani – napisao je biskup Za Hawng te dodao da svećenici i časne sestre povremeno, za vrijeme prekida vatre, dolaze u grad nahraniti stoku. Mjesto gdje se nalazila crkva strateški je važno, i to zbog toga što je ubrzo nakon izgradnje crkve, na suprotnoj strani ulice izgrađen Zapovjednički centar državne vojske. Poruku je biskup Za Hawng završio pozivom: „Tkogod čita ove retke, molim vas, neka moli za mir u Myanmaru“.

Radio Vatikan | Bitno.net