Isusovac Hans Zollner se na konferenciji za medije u ponedjeljak 17. travnja 2023. u Rimu, osvrnuo na razloge zbog kojih je dao ostavku na službu u Papinskom povjerenstvu za zaštitu maloljetnika, izvijestila je KNA.

Crkveni stručnjak za zaštitu maloljetnih osoba o. Hans Zollner istaknuo je da njegova ostavka iz Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika nije polemički čin. Rekao je da je zabrinut za poboljšanje rada Povjerenstva.

Transparentnost, poštivanje pravila i precizne odgovornosti su ključni. Ako ovo troje nedostaje, postoji rizik od zlostavljanja, zloporabe i zamagljivanja u svakoj instituciji, kazao je.

O. Zollner je objasnio da je nekoliko puta pokušao interno i pisano izreći svoja upozorenja, no da nije dobio nikakav odgovor. Ujedno je istaknuo da su isto Povjerenstvo protestno napustili i drugi članovi prije njega. Njihovi glasovi nisu bili dovoljno zapaženi.

Isusovac je kritizirao činjenicu da je predsjednik Povjerenstva kardinal Sean O’Malley, bez konzultacija s njim, objavio priopćenje medijima o Zollnerovom odlasku na način da je ublažavao tu njegovu odluku.

Osim toga, opovrgnuo je da su problemi u Povjerenstvu počeli tek prelaskom u okrilje Dikasterija za nauk vjere. No, dodao je, od tada su postali još gori. Konkretno, nejasne su nadležnosti i zaduženja, među ostalim, imenovanje novih članova nije bilo uopće transparentno ni koja je njihova točna uloga, zadatak i odgovornost. Od tada postoji i nedostatak kompetencija u važnom području kanonskog prava.

Iskustvo sa zataškavanjem slučajeva zlostavljanja uči da su jasne nadležnosti i odgovornosti izrazito važne, rekao je o. Zollner. Mnogi vođe u Crkvi shvatili su koliko je važno boriti se protiv zlostavljanja, drugi to opstruiraju. Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika bila je „briljantna ideja“ pape Franje, a samo njegovo postojanje je uspjeh. Važno je i toliko vidljivo da ne bi trebalo imati nikakve strukturne nedostatke. Crkva konačno mora pronaći odgovarajuće načine i stvoriti prostore za slušanje žrtava, zaključio je.