Susret hrvatskih, slovenskih i mađarskih katolika bit će održan u subotu 8. listopada u slovenskim Beltincima. Izjavu sa sastanka na kojem su sudjelovali murskosobotski biskup Peter Štumpf (Slovenija), varaždinski biskup Bože Radoš i jurski biskup András Veres (Mađarske) prenosimo u cijelosti.

Priopćenje

Već tradicionalno vjernici iz Slovenije i Hrvatske susreću se na tzv. zajedničkim slovensko-hrvatskim susretima, koji svaki put privlače tisuće katolika i preko stotinu svećenika iz obiju zemalja. Nastali su po uzoru na Susrete triju zemalja na kojima su se više od 30 godina sastajali vjernici iz susjedne Italije (Julijska regija), Austrije (Koruške) i Slovenije (osobito Ljubljanske metropolije). Prvi susret bio je u Mariji Bistrici 2003. (prisutni su bili i mađarski vjernici), zatim na Brezju 2005., Trsatu 2007., Ptujskoj Gori 2011., Ludbregu 2014., Stičnoj 2017. i Krašiću 2019.

Organizator susreta je biskupska konferencija u kojoj se susret održava. Kako se ovaj događaj ove godine održava u Sloveniji, Slovenska biskupska konferencija zamolila je soboškog biskupa mons. Petra Štumpfa da prihvati pripremu i provedbu manifestacije u Murskosoboškoj biskupiji. Slovenska biskupska konferencija osnovala je Odbor za pripremu susreta u koji su uključeni predstavnici pojedinih slovenskih biskupija. Na 114. redovnom zasjedanju Slovenske biskupske konferencije, koje je održano 7. listopada 2019. u Novom Mestu, biskupi su odlučili da će koordinator susreta biti Aljaž Baša. Na 125. redovitom zasjedanju Slovenske biskupske konferencije, koje se održalo 6. rujna 2021. u Kopru, biskupi su imenovali biskupa mons. dr. Peter Štumpfa kao voditelja koordinacije susreta.

Slovenska biskupska konferencija nadalje je smatrala da će se susret održati u crkvi Marijina Uznesenja u Turnišču u subotu, 8. listopada 2022., no zbog logističkih poteškoća susret je uz suglasnost slovenskih biskupa premješten u Beltince, koji već imaju bogato iskustvo u pripremi proslave 100. obljetnice Pripojenja prekmurskih Slovenaca sa svojim zavičajnim narodom.

Nakon razmjene mišljenja biskupskih konferencija Slovenije i Hrvatske, biskupi su smatrali vrlo prikladnim pozvati biskupe, svećenike i vjernike iz Mađarske. Mađarska biskupska konferencija pristala je na ovu inicijativu i potvrdila svoje sudjelovanje. Odbor Slovenske biskupske konferencije već je održao dva sastanka, na kojima pomno priprema ovaj susret, zajedno s predstavnicima odbora iz Hrvatske i Mađarske.

Biskup mons. Peter Štumpf već se je susreo u svezi s pripremama za susret 8. listopada u Beltincima, 26. studenoga 2021., u Varaždinu, s predstavnikom Hrvatske biskupske konferencije, varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem. U Juru (Györ) se je 11. siječnja 2022. susreo s predsjednikom Mađarske biskupske konferencije jurskim biskupom mons. Andrásem Veresom. O oba susreta mediji su obaviješteni putem mrežnih stranica SŠK-a i Murskosoboške biskupije.

Sva trojica biskupa u Beltincima su u petak, 11. ožujka 2022. ponovili važnost univerzalnosti Katoličke Crkve u cijelom svijetu, njezine neovisnosti i slobode u pastoralnom djelovanju za opće dobro vjernika, bez obzira na njihovu etničku, jezičnu i kulturnu pripadnost. Biskupi i njihovi kolege razgovarali su o pripremama za susret. Vrijedi spomenuti da će na molitvu u petak 7. listopada 2022. biti pozvani i mladi iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

U duhu Sinode, koja se na inicijativu pape Franje sada slavi u Katoličkoj crkvi, biskupi su postavili i geslo susreta: Zajedno na putu vjere. Kako je riječ o isključivo vjerskom susretu, biskupi dosad nisu pozivali državnike i političare na prethodne susrete, niti će ih pozvati u Beltince. No može doći svatko tko ima dobru i plemenitu namjeru, stoga je dobrodošao.

U Katoličkoj Crkvi sveci su prvi svjedoci vjere i naši zajednički zagovornici. Oni su od svih, pa nadilaze vremenske, povijesne, etničke, jezične i kulturne prostore. Oni su građani nebeskog Jeruzalema, što znači vječni grad Boga živoga. Stoga ujedinjuju i ne razdvajaju. U slučaju ovogodišnjeg vjerskog susreta u Beltincima, sveti Ladislav jedno je od raskrižja katoličke vjere za sva tri naroda, jer je kao mađarski kralj utemeljio Zagrebačku biskupiju koja je do 1777. obuhvaćala ravnice i doline Prekmurja i zaštitnik je župe Beltinci. Nijedan svetac nije tako svet kao Krist, niti je toliko grešan, da ne bi mogao biti svetac, kojeg je u tome potvrdio Krist kroz svoju Crkvu.

Povodom 100. obljetnice Pripojenja prekmurskih Slovenaca s domovinom 17. kolovoza 2019. godine, biskup Štumpf je nazočnima tijekom svete mise u Beltincima rekao: „Dobri susjedi, dobri prijatelji – veliki je to dar za Crkvu i dobrobit naših naroda. Ako se sunce ovog prijateljstva ikada poželi potamniti, onda bi trebao radije nestati tog dana i tog časa nego da se to dogodi. Bolje da nas nema nego da nismo dobri susjedi i prijatelji.“

U ovim vremenima svi znamo i osjećamo koliko je ključno biti dobar susjed i prijatelj. Riječ je o postojanju svih nas. Međunarodni vjerski susret u Beltincima također namjerava dati više prostora zajedničkoj molitvi, pjesmi, razgovoru, poznanstvu, ali i gostoprimstvu. To je jednostavno ono što već pokušavamo postići u Sloveniji, Hrvatskoj, a posebno u Mađarskoj kada primamo izbjeglice iz Ukrajine.

„U ovom času kada je potrebno mnogo jedinstva među nama, među narodima, danas molimo za Europu: da bi Europa uspjela ostvariti to jedinstvo, to bratsko jedinstvo, o kojem su sanjali oci osnivači Europske unije“ (papa Franjo).

Biskupi, zazivamo Božju pomoć i blagoslov na vas i preporučamo vas Majci Mariji na zaštitu.

Beltinci, 11. ožujka 2022.
Odbor za pripremu susreta pri SŠK