Južnoafrička plivačica Tatjana Schoenmaker, koja nastupa s kapom na kojoj piše „Soli Deo Gloria“ („Samo Bogu slava“), osvojila je olimpijsko zlato na 200 metara postavivši novi svjetski rekord – 2:18.95.

Ona je za 16 stotinki popravila dosadašnji svjetski rekord koji je 2013. isplivala Dankinja Rikke Moller Pedersen, piše The Daily Wire.

„Ovo uopće nisam očekivala. Nije mogla biti bolja utrka“, izjavila je olimpijska pobjednica nakon utrke koja je ranije u Tokiju već osvojila srebro na 100 metara prsno.

Osim svojeg fenomenalnog plivačkog nastupa, Schoenmaker je privukla svjetsku pozornost kapom koju nosi ispod službene kape južnoafričke reprezentacije na kojoj piše: „Soli Deo Gloria“. Na kapi se također nalazi  riba koja simbolizira kršćanstvo.

Zanimljivo je da je plivačica prije utrke na Twitteru objavila molitvu koja glasi: „Oče, Bože moj, neka bude volja tvoja, neka nas ispuni tvoj mir, da te možemo hvaliti bez obzira na ishod, daj nam snage da damo sve od sebe i da zauvijek osjećamo strahopoštovanje prema prema tvojoj dobroti“.