Zbog načina života koji uključuje mnoge zajedničke točke u danu, neki samostani postali su žarišta širenja epidemije.

Nedavni slučaj pojave koronavirusa među fratrima i časnim sestrama u Međugorju to je pitanje dodatno posvijestio.

No, najveće svećeničke i redovničke žrtve za sada je pretrpjela Italija.

Tako je zabilježena smrt šest redovnica iz istog samostana u Tortoni, a zaraza se proširila i među muškim i ženskim redovničkim zajednicama u Rimu i Parmi.

Na sjeveru zemlje, u najteže pogođenim regijama poput Lombardije i Veneta ima i naših redovnika, a Slobodna Dalmacija razgovarala je s dvojicom hrvatskih franjevaca kapucina, studenata teologije u Milanu, članovima Hrvatske kapucinske provincije sv. Lepolda.

Fra Mario Berišić (24) i fra Marin Berišić (23) završili su dvije godine filozofije u Milanu, a sada su u sklopu treće godine faksa na redovitoj “fratarskoj praksi” u samostanima u Lombardiji i Venetu.

Fra Mario trenutačno se nalazi u samostanu u Mairanu, šesnaest kilometara od Milana, gdje pri samostanu djeluje komuna za liječenje ovisnika.

“Ovdje smo malo izolirani i dobro smo, ali naš samostan na Velasquezu ​u kojem je četrdesetak kapucina, bio je jednostavno poharan virusom; u jednom su se trenutku gotovo svi fratri u samostanu razboljeli, čak i pomoćni milanski biskup msgr. Paolo Martinelli, također kapucin. Tijekom nekoliko dana samo su jedan za drugim padali u postelju”, izjavio je franjevac za najveći dalmatinski list te opisao kako izgleda život u samostanu u vrijeme epidemije.

“I dosad smo imali slučajeve da bi se nekoliko fratara odjednom razboljelo, ​od gripe ili slično, ali ovo je zaista bilo nešto nedoživljeno. Evo kako: za braću se brine fratar koji je u najboljem stanju, a to je u našem slučaju bio Marko Nedić (36), naš Bosanac. On jedini nije obolio! Morao je nositi masku, rukavice i svu zaštitu, ulazio je u fratarske ćelije, hranio ih i donosio lijekove, očito je otporan na sve.”

Fra Marin Berišić je od siječnja u samostanu u Portogruaru kod Venecije u pokrajini Veneto, u zajednici je sedam kapucina, a neki od njih su osjetili znakove bolesti.

“Prije desetak dana imao sam temperaturu i mučio me kašalj, a jednake simptome imala su još dvojica subraće, ali osjećali smo se dobro pa nismo išli na testiranje. Liječnik nam je odredio samoizolaciju. U samostanu u kojem smo navikli živjeti kao obitelj to znači da većinu dana provodimo u svojim sobama, okupimo se na molitvu i ručak, ali samo na propisanom rastojanju.”

“Naravno, fratri su navikli biti s narodom pa nam ovo teško pada, ali moramo biti disciplinirani i ponašati se prema uputama stručnjaka”, poručio je fra Marin, dodavši kako je među četiri preminula kapucina iz pokrajine Veneto najmlađi imao 46 godina.

Fra Mario i fra Marin, koji unatoč istom prezimenu nisu u rodu, već pola godine održavaju Facebook stranicu na kojoj svaki dan komentiraju Evanđelje, a sada su to odlučili nadopuniti novim sadržajem.

“U ovo vrijeme provodimo puno više vremena na mobitelu i shvatio sam da bi bilo lijepo napraviti mali video od jedne minute gdje kažem nešto o Božjoj riječi. Uz to, na Instagramu svakoga dana molimo krunicu u live prijenosu”, rekao je fra Marin.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Bitno.net