Dragi moji, jedna neugodna vijest.

Naime, uvukao se koronavirus u ovaj samostan u kome živim već sedam godina. Tu sam duhovnik časnih sestara, a svakodnevno – na dnevnoj osnovici – bio sam u župi kao propovjednik, ispovjednik, uglavnom. Ispovjednik već više od 20 godina. Pa hvala Gospodinu. Jučer smo testirani ovdje, dvojica fratara – ja i još jedan, te tri časne sestre. Svi smo pozitivni.

Ako se sjećate, ja sam negdje u srijedu jutro napomenuo da molimo za Papu koji je također ugrožen, ali sam stavio i svoje potrebe u vaše molitve. Neki su to iščitali da nešto nije u redu. Pa – slijedom – u utorak popodne osjetio sam groznicu, drhtavicu, hladnoću. Tipično za mene kad imam gripu. Slabost i drhtanje u slabinama.

Ujutro sam već imao temperaturu, ne više od 37,7-8. Zvao svoju sestru koja me pokrila odmah lijekovima tako da sam bio s te strane zbrinut. Temperatura je ovih minulih dana opadala, nije bila na uzlaznoj krivulji što je simptomatično za oboljele od koronavirusa. Nisam imao nikakvih dišnih problema, ni s plućima, ni s bronhijama, mogao sam normalno disati bez ikakvih smetnji, bez onih peckanja ili žarenja o čemu se govori.

Mislio sam – redovita godišnja gripa – takvi su bili simptomi. Temperatura se održavala na graničnoj vrijednosti – oko 37 stupnjeva – malo dolje, malo gore. Za svaki slučaj jučer sam se testirao i test je ispao pozitivan. Sve u svemu, jedan blagi oblik infekcije.

Otkako je izdana zabrana izlaska za osobe 60+ nisam nikamo išao iz ove kuće ni dvorišta, nisam palio vozilo, držao sam se propisa. Ali, eto, netko je donio virus u kuću. A u kući su 23 časne sestre, mahom starije dobi, koje su svoje dale Bogu i Crkvi te ovdje provode stare dane, ali su ustrajne u molitvi. One su ugrožene. Ne znam kakva bi slika ispala da su se sve testirale, a vjerojatno bi ih bilo još zaraženih. No, sad je sve u rukama Gospodinovim i liječnika.

Čujem – ne pratim – kako se na društvenim mrežama neki podsmjehuju i rugaju – “časna bila u Italiji”. Istina je ovo: časna sestra koja je na službi u Rimu, gdje obnaša u svojoj zajednici jednu od glavnih vijećnica te je predstojnica Kuće matice u Rimu došla je u Hrvatsku 6. ožujka, sudjelovala na duhovnim vježbama u Bijelom Polju, obilazila sve svoje, svoju rodbinu, a kako je prije nego je otišla bila u ovome samostanu i vodila kuću Mati Krispina – došla je ovdje. Bez ikakve sumnje u zaraženost. Stoga su zluradi i zlonamjerni oni koji podmeću da je časna išla u neki “provod”… Od toga ni spomena. I svi griješe duše koji takvo što podmeću.

Iz razgovora s liječnicima – vele mi da sam krizu prebrodio, da je organizam stvorio otpor te da nema opasnosti od pogoršanja. Jasno, treba uzimati terapiju i ono što stručnjaci kažu. Nadam se da će biti dobro – uz Gospodinovu pomoć.

Sve vas molim, stavite ovaj samostan i sestre koje su inficirane u svoje molitve jer sve tri rade u Majčinu selu!

Gospodina molimo da od nas odvrati zlo ove pošasti! Hvala vam do neba.

fra Tomislav Pervan

Bitno.net