Nakon što je papa Franjo posjetio njezin dom, židovska spisateljica Edith Steinschreiber Bruck napisala mu je dirljivu poruku zahvale.

Židovska spisateljica Edith Steinschreiber Bruck, preživjela je holokaust, a danas živi u Rimu. Napisala je pismo zahvale papi Franji za njegove izjave tijekom njegovog nedavnog susreta sa židovskom zajednicom u Slovačkoj. Papa je izjavio da je holokaust “osramotio” ime Božje, piše Aleteia.

Edith Steinschreiber Bruck podrijetlom je iz Mađarske, ali od svoje 20. godine živi u Italiji. U mladosti je bila zatočena od strane nacista, zajedno s roditeljima i troje braće i sestara, u koncentracijskim logorima Auschwitz i Dachau.

Njezini roditelji i jedan od njezine braće i sestara umrli su tijekom brutalnog zatočeništva u logorima smrti, dok su Edith i njezin drugi brat i sestra preživjeli dovoljno dugo da su ih savezničke trupe spasile 1945.

Nakon tog traumatičnog razdoblja, Edith je nastojala obnoviti svoj život i postala spisateljica kratkih priča, romana, drama i scenarija. Među njezinim najvažnijim djelima su njezini memoari objavljeni 1959. o iskustvima u koncentracijskim logorima. Režirala je i filmove u Italiji, a odnedavno predaje u školama i na sveučilištima o holokaustu.

Papa Franjo boravio je u njezinom domu u Rimu u posjetu 20. veljače 2021. Sada je pisala papi i poslala mu pismo preko talijanskog novinara Stefana Maria Pacia, koji ga je predao papi tijekom njegova povratka u Rim iz Slovačke.

“Obvežimo se odgoju u bratstvu kako ne bi nadvladali izljevi mržnje koji ga žele uništiti. Prijetnja antisemitizma, koji još uvijek vreba u Europi i drugdje, prijetnja je koju moramo zaustaviti”, poručio je papa Franjo u tweetu 9. studenoga, na obljetnicu Kristalne noći 1938.

Evo teksta Edithine poruke, kako je izvijestio Sky tg24 i drugi izvori:

Dragi papa Franjo,

Vaše riječi o antisemitizmu, koji nikada nije iskorijenjen, danas su aktualnije nego ikad, ne samo u zemljama koje posjećujete, već i diljem Europe. Nadam se da će vaš posjet imati pozitivne učinke.

Pratila sam vas i slušala vaše riječi koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim na mjestima gdje je zlo zavladalo. Neka Bog prati svaki vaš korak mira, suživota i otvorenih srca i savjesti koje su još nejasne!

Nadam se da će vaš glas i toplina koju zrači doprijeti i dotaknuti i probuditi dobrotu koja je u svakome. Ponekad čak i u najdubljoj tami, svjetlost nađe način da napreduje. Znam to i zato živim i nadam se.

Čula sam od svojih mađarskih prijatelja da ste ostavili trag ljubavi.

Hvala vam što ste s nama.

Uz beskrajnu zahvalnost, Vaša “sestra” Edith