‘Bijeli petak’ ime je molitvene akcije kojom se odgovara na ‘Crni petak’, niz prosvjeda feminističkih udruga koji se već dulje događa u Poljskoj

Danas će u Poljskoj žene i muškarci biti obučeni u bijelo, u 15 sati vjernici će moliti Krunicu Božjeg milosrđa, a u Varšavi će se mnogi okupiti kako bi pokazali svoju potporu predloženim zakonskim promjenama koje trebaju zabraniti eugenički pobačaj u toj zemlji. Sve će to biti za život nerođenih i trudnice koje očekuju rođenje svoga djeteta.

‘Bijeli petak’ ime je molitvene akcije kojom se odgovara na ‘Crni petak’, niz prosvjeda feminističkih udruga koji se već dulje događa u Poljskoj i kojim zagovornici abortusa žele pojačati pritisak na vladajuću stranku Pravo i pravednost (PiS), kako bi ova ipak odbacila zakonske promjene kojima se zabranjuje pobačaj u slučaju bolesti ploda. Zakonski prijedlog ovaj je ponedjeljak pozitivno ocijenjen na parlamentarnom odboru za pravosuđe i ljudska prava i sada slijedi glasovanje u parlamentu. Građanska zakonodavna inicijativa “Stop abortusu” predala je ukupno potpise 830.000 građana koji podržavaju tu zabranu. Taj prikupljeni broj je rekordan kada su u pitanju ovakve građanske zakonodavne inicijative.

Pro-choice aktivisti opet će danas izaći na ulice, a kao odgovor njima organizirana je akcija ‘Bijeli petak’. U njoj se svi ljudi dobre volje oblače u bijelo i objavljuju svoje fotografije na društvenim mrežama s oznakom #BialyPiatek šaljući tako jasnu poruku za život i davajući protutežu feministkinjama koje se danas oblače u crno. Danas u 15 sati molit će se masovno i Krunica Božjeg milosrđa na nakanu zaštite nerođenih.

Također, danas u Varšavi i sutra u Poznanu predviđeni su ‘Bijeli marševi’ kao odgovor na prosvjede zagovornika abortusa.

Pridružimo se molitvenoj akciji u Poljskoj i izmolimo danas Krunicu Božjeg milosrđa u 15 sati.

U nas 23 marca to Biały piątek! Przygotowaliśmy na tę okazję specjalną nakładkę na zdjęcie profilowe. Jeśli jesteś za życiem – dołącz do nas!

Posted by Kobieta nieziemskich obyczajów on 22. ožujka 2018

Goran Andrijanić | Bitno.net