Luksemburška performerica Deborah de Robertis neugodno je iznenadila vjernike u jednom od najvećih svjetskih svetišta, Lourdesu, nakon što je pozirala gola u špilji ukazanja.

Ovaj nemili događaj dogodio se tijekom euharistijske procesije, a iz svetišta su reagirali izjavom u kojoj su izrazili „žaljenje hodočasnicima koji su bili prisutni, posebice obiteljima s djecom“, te pozvali na „poštivanje mjesta bogoštovlja u skladu s principima vjerske slobode“.

De Robertis, koja je pozirala u molitvenoj pozi, jedna od vjernica je pokušala prekriti ogrtačem, nakon čega je pozvana policija koja je uhitila obnaženu „pro-feminističku umjetnicu“.

„Policiju su pozvali ljudi koji su bili na mjestu događaja, uhitili su je i stavili u pritvor na nekoliko sati. Tridesetčetverogodišnjoj performerici naređeno je da dođe na ročište 19. svibnja kako bi joj se sudilo za seksualni egzibicionizam“, izjavio je lokalni tužitelj Pierre Aurignac.

Navedena performerica je prošlog listopada osuđena na društveno koristan rad nakon poziranja pred slikom Mona Lise u muzeju Louvre u Parizu, ali ne zbog egzibicionizma, nego zato što je ugrizla čuvara u muzeju koji ju je pokušao maknuti.

Tada je kao opravdanje svoga čina izjavila kako je „preispitivala položaj žene u povijesti umjetnosti“.

Ivo Džeba | Bitno.net