Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je nakon susreta s papom Franjom u subotu 13. svibnja 2023. objavio videoporuku u kojoj izražava nadu u Papinu podršku Ukrajini i jasnu kritiku Rusije, prenosi KNA.

Sveti Otac primio je Zelenskija u audijenciju koja je trajala četrdesetak minuta.

Razgovor s Papom u Vatikanu bio je takav da bi „uistinu mogao utjecati na povijest“ i pridonijeti obustavi ruske agresije na Ukrajinu, ocijenio je Zelenski u noći sa subote na nedjelju u videoporuci svojim sunarodnjacima.

Rekao je da je predočio Svetom Ocu pojedinosti ukrajinske „mirovne formule“ i zamolio ga, među ostalim, da pomogne da bi ruski agresori vratili otetu ukrajinsku djecu njihovim obiteljima.

„Vjerujem da volja i čestitost Njegove Svetosti može približiti ostvarenje naše mirovne formule, da može približiti pravedni i iskreni mir“, rekao je Zelenski, ne pojasnivši kako bi se to konkretno trebalo ostvariti.

Vlasti u Kijevu zahtijevaju prvenstveno ponovnu uspostavu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i kažnjavanje ratnih zločinaca.

Zelenski je na Twitteru zahvalio Papi „za njegovu osobnu pozornost za tragediju milijuna Ukrajinaca“. Istodobno se kritički osvrnuo na dosadašnju neutralnost Vatikana naspram zaraćenih strana.

U razgovoru je zamolio papu Franju da „osudi ruske zločine u Ukrajini“, rekao je ukrajinski predsjednik, dodajući da se „ne može izjednačavati žrtvu i agresora“.

Papa Franjo dosad je izbjegavao označiti ruskog predsjednika Vladimira Putina kao krivca za rat i u nekoliko je navrata spomenuo i ljude u Rusiji koji pate zbog posljedica rata, piše KNA.

Subotnji posjet bio je drugi boravak ukrajinskog predsjednika u Vatikanu nakon što je izabran 2019. godine. Papa Franjo primio ga je u veljači 2020., a nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. triput su razgovarali telefonom. Vatikan je posredovao u razmjeni ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, a nastoji osigurati i humanitarnu pomoć za ukrajinsku djecu koja su odvedena u Rusiju.