Javna božićna slavlja u Jordanu 2023. godine će, zbog rata između Izraela i Palestine, biti ograničena na molitve i liturgijska slavlja, objavila je u utorak 7. studenoga 2023., KNA.

Vjernici su zamoljeni da „iz obzira prema nedužnim žrtvama i krvi naših mučenika u Gazi i cijeloj Palestini“, otkažu sve božićne aktivnosti i slavlja, piše u izjavi Vijeća crkvenih poglavara u Jordanu, prenosi arapski kršćanski portal Abouna.

Sukladno tome, otkazuju se božićni sajmovi, izviđačke akcije i darivanja djece. Kršćani bi također trebali odustati od božićnih ukrasa.

Vijeće je također odredilo da se milostinja u crkvama iduće nedjelje, 19. studenog 2023. namijeni Pojasu Gaze i podsjetilo na donatorske akcije što su ih neke kršćanske zajednice pokrenule u tu svrhu. Molitvene nakane trebaju biti za mir.

Crkveni poglavari predbacuju Izraelu „barbarski čin agresije“, tvrdeći da postupak Izraela krši međunarodne norme i da je usmjeren protiv ljudskosti. Ističu kako se prolijeva nedužna krv – bombardiraju stambene zgrade, škole, bolnice, crkve i džamije. Osim toga, tvrde da je u tijeku nasilno protjerivanje stanovnika Pojasa Gaze „pred očima nemoćne međunarodne zajednice“.

U izjavi se ne spominju napadi Hamasa na Izrael.