Crkveni poglavari u Hong Kongu zabrinuti zbog epidemije koronavirusa u četvrtak 13. veljače objavili su oštre mjere za zaustavljanje širenja te smrtonosne bolesti, javlja Vatican News.

Apostolski administrator Hong Konga, kardinal John Tong, objavio je obustavu javnih služenja misa u razdoblju od 15. do 28. veljače, dakle i liturgije na Pepelnicu 26. veljače, kada započinje korizma.

„Otkazujemo sve mise, ali u nedjelju ćemo omogućiti euharistijsko klanjanje između 10 i 14 sati”, odlučio je kardinal, napomenuvši da su crkve i dalje otvorene tako da svatko tko želi može doći samostalno moliti se.

Kardinal Tong izjavio je da je i sam razočaran zbog nužnosti donošenja takvih mjera, obrazlažući da je odluka donesena jer su naredna dva tjedna presudna u borbi protiv smrtonosnog virusa.

Pozvao je vjernike da ispune svoju kršćansku dužnost prateći misu putem interneta, primanjem duhovne pričesti, te meditiranjem nad Svetim Pismom i molitvom krunice.

Podsjetio ih je i da ne zaborave na karitativni element te da pomognu jedni drugima, međusobno podijele sredstva protiv epidemije, žive evanđeoske vrline vjere, nade i ljubavi, te da mole jedni za druge.

U Hong Kongu je dosad zabilježeno 50 slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna osoba je preminula. Više stotina ljudi je pod samoizolacijom i promatranjem.

U sklopu borbe protiv širenja virusa škole u Hong Kongu će biti zatvorene do 16. ožujka, a vlada je dala mogućnost da njezinih 176 000 službenika rade od kuće sve do 23. veljače.

IKA | Bitno.net