Prikaz svinje na protestantskoj gradskoj crkvi u njemačkom gradu Wittenbergu već je dulje vrijeme predmet spora sa židovskom zajednicom, a sada povjerenik njemačke savezne vlade za antisemitizam Felix Klein traži da se zbog njega crkvi opozove UNESCO-ov status svjetske baštine.

Ovakva skulptura krmače u srednjem vijeku bila je izraz uvrede za Židove koji smatraju svinju nečistom životinjom. Ispod krmače nalaze se ljudi koji piju njezino mlijeko, a koji predstavljaju Židove, dok osoba iza krmače koja podiže njezin rep predstavlja rabina.

Slični prikazi nalaze se i na nekim drugim srednjovjekovnim crkvama u Njemačkoj, primjerice regensburškoj katedrali. Danas uz njih stoje informativne ploče koje smještaju ovakve skulpture u povijesni kontekst i objašnjavaju njihovu antisemitsku pozadinu.

Krmača na crkvi u Wittenbergu bila je i predmetom sudskoga spora, ali je krajem prošle godine, nakon presude Vrhovnog saveznog suda, župno crkveno vijeće u Wittenbergu odlučilo ostaviti skulpturu uz objašnjenje da ona danas služi kao “mjesto upozorenja”.

Pozivom na reakciju UNESCO-a povjerenik njemačke savezne vlade za antisemitizam odlučio je pronaći novi način kako bi utjecao na skidanje skulpture. “Omalovažavanje religija je nespojivo s osnovnim načelima UNESCO-a”, smatra on.

Inače, grad Wittenberg ima povijesno značenje kao mjesto začetka protestantske reformacije u kojem je Martin Luther 1517. godine prikovao svojih 95 teza na vrata katoličke crkve.

Dodajmo kako je prošli mjesec evangelička župa u crkvi postavila ažuriranu informativnu ploču na kojoj sada stoji i molba za oprost “Bogu i židovskom narodu“.

“Evangelička crkva smatra svojom odgovornošću kritički ispitati svoju ulogu u stoljetnoj povijesti nasilja nad Židovima i aktivno se suprotstaviti antijudaizmu i antisemitizmu”, stoji također na ploči.