Foto: Shutterstock.comVećina japanskih biskupija naredila je zabranu javnog slavljenja svetih misa zbog rastuće epidemije koronavirusa.

Prema riječima glasnogovornika Japanske biskupske konferencije, Satoha Takaharua, mise se neće slaviti javno u 10 od 16 biskupija.

Iz Biskupske konferencije su poručili kako nisu uvedene obvezujuće mjere na razini cijele zemlje, nego da je svakom biskupu pušteno na procjenu da o zabrani misa odluči sukladno lokalnoj situaciji.

“Japanska biskupska konferencija nije u poziciji donositi takve naputke, budući da situacije u biskupijama variraju te da sukladno tome svaka biskupija poduzima potrebne mjere”, rekao je Satoh.

Biskupi su naglasili i kako odluke crkvenih poglavara nisu ni u kojoj mjeri donesene pod utjecajem japanskih vlasti, nego isključivo na temelju osobnih procjena.

“Japanska biskupska konferencija nije u kontaktu s japanskom vladom što se tiče određivanja što činiti po pitanju misa”, rekao je Satoh.

Do jučerašnjeg dana u Japanu je zabilježeno 10 587 zaraženih koronavirusom, te deset smrtnih slučajeva.

Tokijska nadbiskupija otkazala je sve javne mise najmanje do 29. ožujka. Što se tiče ostalih crkvenih okupljanja, iz nadbiskupije pozivaju na njihovo otkazivanje, osim događaja s vrlo malo ljudi. “U slučaju da održite takva događanja, uz dezinfekciju ruku, molimo vas da omogućite dovoljnu protočnost zraka, držite međusobni razmak, te pokušate završiti što je prije moguće”, upozorava se.

U nadbiskupijskoj objavi također podsjećaju da oslobođenje obaveze prisustvovanja na misi nije oslobođenje od vjerskih propisa te potiču katolike da se u narednim danima mole privatno.

“Budući da nismo oslobođeni svoje dužnosti da molimo nedjeljom, pronađimo vrijeme za svoje nedjeljne molitve u duhovnom jedinstvu s čitavom crkvenom zajednicom”, poručuje se vjernicima.

Ivo Džeba | Bitno.net