RASPRAVA O POBAČAJU

Zbog dva važna događaja tema pobačaja ponovno je aktualna u SAD-u

Vrhovni sud objavio je kada će saslušati slučaj koji bi mogao ugroziti Roe v. Wade, a Zastupnički dom ovog će tjedna glasati o "najradikalnijem zakonu o pobačaju ikada".

Tino Krvavica
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Mijenjaju se predsjednici, mijenjaju se stranke na vlasti, ali politička važnost pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama ne jenjava.

Pitanje je ponovno aktualizirano nedavnom raspravom o teksaškom zakonu kojim je ograničen pobačaj, a koji je Vrhovni sud tijesnom većinom odbio blokirati, omogućivši tako privremenu pobjedu pro-life strane.

No ovaj tjedan uslijedili su (ili će uslijediti) novi važni trenuci o debati koja traje gotovo 50 godina.

Naime, američki Vrhovni sud jučer je odredio kako će 1. prosinca održati prvo ročište u slučaju Dobbs v. Jackson Women’s Health OrganizationNjegovo središte predstavlja zakon iz 2018. kojim je savezna država Mississippi zabranila sve pobačaje nakon 15. tjedna trudnoće, osim u slučajevima kada su ugroženi život ili neka važna tjelesna funkcija majke te ako je nerođeno dijete razvilo abnormalnosti zbog kojih ne bi moglo preživjeti izvan maternice.

Ključno pitanje, i pritom jedino o kojem će najviša sudska instanca u SAD-u odlučivati, glasi: “Jesu li neustavne sve zabrane pobačaja prije no što je fetus sposoban za život izvan majčinog tijela?”

Odluka bi mogla imati ozbiljne posljedice na Roe v. Wade, odluku istog suda iz 1973. kojom je pobačaj legaliziran u cijeloj zemlji te kojom je uveden koncept “sposobnosti za život” izvan maternice (eng. viability – kao granica je određen 28. tjedan trudnoće), a kojim je uvelike onemogućeno saveznim državama da zabrane pobačaj prije trećeg tromjesečna (a i tada s uključenom iznimkom ako su ženin život ili zdravlje ugroženi). Koncept je kasnije modificiran u slučaju Planned Parenthood v. Casey. kada je granica “sposobnosti za život”, pomaknuta na 23. ili 24. tjedan.

No značajni dijelovi gore navedenih odluka pali bi u vodu ako Vrhovni sud u novom slučaju presudi u korist savezne države Mississippi te državama vrati veću moć u regulaciji abortusa.

I dok pro-life strana polaže velike nade u spomenuti proces (osobito nakon promjena u sastavu Vrhovnog suda koje je proveo bivši predsjednik Donald Trump), pro-choice aktivisti uzdaju se u Zastupnički dom koji će ovog tjedna glasati o novom zakonu o “zaštiti ženskog zdravlja”, a koji su predložili zastupnici iz Demokratske stranke.

Tim bi se zakonom, u slučaju usvajanja, pobačaj na nacionalnoj razini proglasio “zakonskim pravom” žena, a priznalo bi se i “pravo” liječnicima, primaljama, medicinskim sestrama i tehničarima da vrše abortuse. Zakonom bi se također nadišla trenutna ograničenja na razini saveznih država, poput obveznog ultrazvuka ili savjetovanja prije zahvata.

O prijedlogu se očitovala i Američka biskupska konferencija (USCCB), nazvavši ga “najradikalnijim zakonom o pobačaju ikada”.

“Ovaj ekstreman zakon, varljivog imena, nametnuo bi kroz saveznu legislaturu pobačaj na zahtjev u bilo kojem stadiju trudnoće”, napisao je nadbiskup Joseph Naumann, predsjednik Odbora za život USSCB-a, u pismu članovima Kongresa.

Nadbiskup je istaknuo da bi zakon iskoristio porezni novac američkih građana za financiranje pobačaja u i izvan SAD-a te da bi pod njim zdravstveni djelatnici mogli biti prisiljeni “vršiti, pomagati ili upućivati na pobačaj”, unatoč prizivu savjesti.

Biskupi su objavili i tzv. fact-sheet, tj. popis činjenica o prijedlogu, poručivši kako bi se njime nadišle restrikcije pobačaja i nakon što je fetus sposoban za život izvan maternice samo na temelju mišljenja zdravstvenog djelatnika koji bi “u dobroj vjeri” prosudio da nastavak trudnoće predstavlja rizik za život ili zdravlje trudne žene.

“Zakon ‘zdravstvene djelatnika’ definira široko; termin se ne odnosi isključivo na liječnike. Također, prosudba djelatnika ne mora biti objektivno razumna. Pobačaj se mora dozvoliti čak i ako se bebu može sigurno poroditi živu (nije predviđen zahtjev da je pobačaj potreban kako bi se izbjegao rizik za majku, već je dovoljno da djelatnik donese odluku u dobroj vjeri da nastavak trudnoće predstavlja takav rizik). Pobačaj se mora dozvoliti i ako djelatnik u dobroj vjeri smatra da postoji ikakav rizik, fizički ili mentalni, bez obzira koliko neznatan ili dalek bio. Spomenute kvalifikacije u osnovi dopuštaju pobačaj na zahtjev čak i nakon što je fetus sposoban za život”, stoji u objavi na stranicama Američke biskupske konferencije.

S druge strane, Bijela kuća, koja je nedavno pokrenula borbu protiv teksaškog zakona o pobačaju, podržala je i prijedlog zastupnika iz reda Demokratske stranke.

Objavljeno: 21. rujna 2021.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.