Američki Vrhovni sud jučer navečer je odbacio zahtjev pro-choice skupina za blokiranjem zakona kojim se zabranjuje pobačaj nakon što se ultrazvukom ustanove otkucaji srca djeteta čime je spomenuti zakon (tzv. Heartbeat Act) stupio na snagu.

Govoreći u tjednima trudnoće, može se ugrubo reći da je od danas u Teksasu zabranjen pobačaj od šestog tjedna nadalje. Jedina iznimka je ugroženost majke.

Sud je odluku donio tijesnom većinom od 5 glasova naprema 4. Suci koji su bili na strani većine su Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh te posljednje imenovana sutkinja Amy Coney Barrett.

„Teksas je prva zemlja koja će uspješno braniti najranjivije među nama, nerođenu djecu, zabranjujući pobačaj kada se ustanovi kucanje srca“, kazala je Chelsey Youman, direktorica pro-life skupine Human Coalition Action u Teksasu, komentirajući odluku suda.

Ipak, sudska većina u obrazloženju odluke navela je da se njihova odluka „ne temelji ni na kakvim zaključcima vezanim za ustavnost teksaškog zakona“ te da se ni na koji način ne ograničavaju drugi pokušaji osporavanja zakona sudskim putem.

Posebnost ovog zakona je u tome što omogućuje privatnim građanima da tuže pružatelje usluge pobačaja i svakoga tko “pomogne ili potakne” na pobačaj nakon šestog tjedna. Građani koji bi dobili takve parnice imali bi pravo na najmanje 10.000 dolara.

Prema nekim procjena oko 85% pobačaja u Teksasu izvrši se nakon šestog tjedna trudnoće što znači da će zakon vjerojatno prisiliti brojne klinike za pobačaje na zatvaranje.

Prema pisanju Tableta trenutno postoji desetak drugih saveznih država koje su donijele zakone koji zabranjuju pobačaj u ranim fazama trudnoće, ali su oni zaustavljeni na sudovima.