Vrhunac 26. apostolskog putovanja u pontifikatu pape Bergoglia predstavljalo je središnje misno slavlje s 700.000 mladih na Polju sv. Ivana Pavla II. (Campo San Juan Pablos II) na kojem je najavljeno kako će se sljedeći Svjetski dan mladih, 35. po redu, održati u Lisabonu u Portugalu. Oko 15 sati Papa se oprostio od Apostolske nuncijature u kojoj je boravio tijekom svog pohoda Panami, a pola sata kasnije na stadionu Rommel Fernandez Juan Diaz sudjelovao je na susretu s volonterima Svjetskog dana mladih gdje je održao svoj posljednji govor u Panami. Bio je to ujedno posljednji službeni susret Papina apostolskog pohoda Panami.

Nakon susreta s više od 15.000 mladih volontera Papa se odvezao do Međunarodne zračne luke Tocumen u Panami gdje je oko 18 sati (ponoć po srednjoeuropskom vremenu) održana vrlo skromna oproštajna svečanost. Na svečanosti je sudjelovao predsjednik Republike Juan Carlos Varela Rodriguez sa suprugom s kojima je Papa imao privatni susret koji je trajao nekoliko minuta. U zračnoj se luci okupilo 1.500 vjernika koji su pjevali himnu Svjetskog dana mladih u Panami „Hàgase en mì, segùn tu palabra“, „Neka mi bude po tvojoj riječi“.

Nakon intoniranja himni Paname i Vatikana u izvedbi orkestra panamske vojske i pozdrava s predstavnicima panamske Vlade i panamskih biskupa Papa je posljednji ušao u zrakoplov. Tijekom leta, koji će trajati 11 sati i 25 minuta i tijekom kojeg će zrakoplov prijeći udaljenost od 9.500 kilometara, održat će se tradicionalna tiskovna konferencija pape Franje s novinarima koji putuju s njim i Papinom pratnjom.

Prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal, Kevin Joseph Farrell, na završetku središnjeg misnog slavlja u Panami najavio je kako će se sljedeći susret mladih održati u Portugalu. Njegove riječi je 700.000 mladih okupljenih na Polju sv. Ivana Pavla II. pozdravilo burnim pljeskom i neskrivenom radošću i oduševljenjem. Domaćin 35. svjetskog dana mladih bit će glavni grad Portugala Lisabon a održat će se 2022. godine. Križ Svjetskog dana mladih vraća se dakle u Europu, nakon Krakova gdje je susret mladih iz cijeloga svijeta održan 2016. godine.

IKA | Bitno.net