Iako svjestan da papa Franjo dnevno prima na stotine pisama iz cijeloga svijeta, 18-godišnji zatvorenik iz Los Angelesa Carlos Adrian Vasquez nije se dao obeshrabriti. Odlučio je poslati pismo papi Franji, pa što bude. A onda, nakon nešto više od mjesec dana primio je odgovor iz Vatikana!

“Dragi Carlose, neka mir Isusa Krista bude s tobom! Veoma mi je drago što sam primio tvoje pismo…”, odgovorio mu je papa Franjo potaknuvši ga da iskoristi milosno vrijeme Jubileja milosrđa za susret s Isusom u molitvi, po čitanju Svetog pisma i primanju sakramenata, kako bi primio dar oprosta i bio ispunjen mirom i nadom.

“Znaj da Sveti Otac misli na tebe i moli za tebe. I molim te sjeti se moliti za mene, jer tvoje su mi molitve doista potrebne”, napisao je Papa.

Odgovor pape Franje Carlosa je ostavio bez riječi. U razgovoru za CNN, 18-godišnji Carlos, osuđen na 11 godina zatvora zbog ubojstva na mah, izrazio je svoje oduševljenje i progovorio o svojem životu i obraćenju koje je doživio u losangeleškom maloljetničkom zatvoru.

– Nisam mogao vjerovati niti sam mislio da bi Papa odgovorio nekome tko je iza rešetaka. To mi je dalo nadu da ipak ima ljudi koji su poput Pape. Onih koji nisu odustali od nas. Znam da sam učinio pogreške i povrijedio ljude, ali ove dvije godine i pet mjeseci shvatio sam nešto što nisam znao: da sam povrijedio ljude, ali i samoga sebe – kazao je mladić, koji je zahvaljujući Papinom pismu odustao i od razmišljanja o samoubojstvu. Pismo pape Franje potaknulo ga je i da se obrati obitelji žrtve.

“Zamolio sam ih da mi oproste. Rekao sam kako nikakve riječi neće vratiti život koji sam uništio, no da se nadam da će mi jednoga dana ipak oprostiti. Samo tražim oproštenje i želim živjeti život koji moja žrtva ne može živjeti, te biti dobar. Ako mi društvo ne oprosti, znam da će mi Bog oprostiti”, rekao je Carlos.

O mladićevoj promjeni progovorio je i zatvorski kapelan o. Michael Kennedy – najbolji svjedok Carlosovog “ludog ponašanja” po dolasku u zatvor.

– Stalno se tukao. U kratkom vremenu sudjelovao je u devet tučnjava i stalno razmišljao o svojoj bandi – prisjeća se o. Kennedy. No, nakon izricanja presude stvari su se počele mijenjati. Promatrajući roditelje koji su mu svakoga tjedna dolazili u posjet i zajedno s njime živjeli kaznu, “dječak je postao mladić”, a veliku su ulogu odigrali i susreti s volonterima i svećenikom.

Nakon svega odlučio je poslati pismo papi Franji, o kojemu je vrlo često čitao u novinama, a Papin odgovor dao mu je istinsku nadu i snagu za život:

– Ponosan sam jer je to Božja poruka: da smo svi ljudi. I to mi daje nadu da Bog želi da budemo jednaki, te da svi mi činimo pogreške, no da možemo ustati i nastaviti dalje – napisao je Carlos.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net