Nakon što je prije nekoliko dana katoličkoj agenciji za posvajanje djece iz Buffala zabranjen rad jer ne želi odbaciti nauk Crkve prema kojemu je brak zajednica muškarca i žene i povjeriti dijete na posvajanje istospolnim partnerima, ista sudbina zadesila je Katoličku socijalnu službu (CSS) u Philadelphiji koja je skrbila oko udomljavanje djece, piše CNA.

Odlukom američkog Vrhovnog suda grad Philadelphia ne mora produžiti ugovor o suradnji sa spomenutom agencijom koja u skladu s vjerskim uvjerenjima odbija djecu udomiti u “istospolnim obiteljima”. Ovakvom presudom sud je potvrdio prethodnu odluku gradskih vlasti o prekidu suradnje donesenu u ožujku ove godine i odbacio naknadnu žalbu Katoličke socijalne službe koja je samo tijekom 2017. godine zbrinula 266 djece, te pomogla njih više od 2200.

Odluka gradskih vlasti, ali i Vrhovnog suda tim je čudnija ako se zna da u Philadelphiji djeluje nekoliko različitih agencija koje surađuju s istospolnim zajednicama, te da spomenuta katolička agencija nije zaprimila niti jedan zahtjev istospolnih parova.

I premda će Katolička socijalna služba najvjerojatnije zatvoriti svoja vrata, najveća žrtva u čitavoj priči je preko šest tisuća djece koja čekaju svoj dom.

Vjerojatnost ovakvog razvoja događaja, kako smo već prije spomenuli, dala je naslutiti odluka države New York koja je nakon 95 godina djelovanja dovela do zatvaranja agencije za skrb i udomljavanje djece iz Buffala.

Glasnogovornica newyorškog ureda za obiteljsku i dječju skrb kazala je kako je “svaki oblik diskriminacije nezakonit”, te kako zakoni štite prava djece i istospolnih parova, naglasivši kako nema mjesta za one agencije koje ne žele poštivati zakon.

“S velikom smo žalošću primili informaciju kako će nasljeđe najizvrsnije i izvanredne skrbi za djecu i obitelji koje su osigurali naši djelatnici kroz udomljavanja i posvajanja biti izgubljeno”, izjavila je voditeljica agencije Catholic Charities iz Buffala Dennis C. Walczyk dodavši kako su kao katolička organizacija morali ostati dosljedni nauku Crkve.

Američki katolički mediji prenose kako je zbog antidiskriminacijskih zakona više katoličkih agencija za posvajanje u nekoliko američkih država moralo zatvoriti svoja vrata jer ne žele odbaciti crkveni nauk o braku. Nakon Bostona i Illinoisa, uslijedili su Buffalo i Philadelphia, a tko će biti sljedeći pokazat će vrijeme, jer u ime borbe protiv diskriminacije očito je dopušteno diskriminirati svakoga tko ne želi prihvatiti pravila “novoga doba”.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net