Nakon što su krajem prošlog mjeseca ruske snage privele dvojicu katoličkih svećenika, ukrajinski grkokatolički egzarhat Donjecka pozvao je na njihovo trenutno oslobađanje, objavio je međunarodni katolički internet portal The Tablet.

U priopćenju označenom kao “hitno”, egzarhat je izrazio svoju solidarnost sa klericima koji služe u gradu Berdjansku, u ukrajinskoj regiji Zaporižja.

Riječ je o svećenicima redemptoristima Ivanu Levitskom, igumanu župe Rođenja Presvete Bogorodice, i don Bohdanu Heleti, koji je bio na ispomoći u župi. Privedeni su zbog navodnog držanja eksploziva u namjeri da počine “gerilske” aktivnosti protiv ruske vojske. Donjecki egzarhat nazvao je optužbe i “lažnima” i “klevetničkim”, budući da svećenici nikada nisu izašli izvan područja svojih pastoralnih odgovornosti. U priopćenju se dodaje da nije bilo kontakta sa svećenicima.

Grad Donjeck je pod ruskom upravom. Njezini građani svakodnevno trpe teško granatiranje ukrajinskih snaga, uz brojne civilne žrtve.

Veliki nadbiskup kijevsko-halički Svjatoslav Ševčuk uputio je poseban apel međunarodnim organizacijama za ljudska prava, demokratskim institucijama i cijeloj međunarodnoj zajednici da pomognu u oslobađanju dvojice svećenika, izrazivši bojazan da se “od njih iznuđuju priznanja za zločine koje nisu počinili” te da se svećenicima “svakodnevno prijeti mučenjem smrću”.

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve stoga poziva da se smjesta oslobode svećenici “koji nemaju nikakvu drugu krivnju osim ljubavi prema svom narodu, svojoj Crkvi, zajednici koja im je povjerena”.

“Apeliram na diplomatske predstavnike i međunarodne organizacije za ljudska prava da učine sve kako bi se spasili živote ovih herojskih pastira! I molim sve vjernike naše Crkve u Ukrajini i inozemstvu, sve kršćane, sve ljude dobre volje da mole za spas ove dvojice svećenika”, poručio je nadbiskup Ševčuk, a prenosi Vatican News.